2022.03.13 19.35.13naslovna

U nedjelju, 13. ožujka 2022, uz 85. rođendan nedavno preminule dr. Ružice Ćavar, u samostanu hercegovačkih franjevaca u Dubravi, nakon sv. mise zadušnice za Ružicu i Matu Ćavar, održana je svečana Komemoracija u organizaciji obitelji Ćavar, Hrvatskog pokreta za život i obitelj, te Hrvatskog žrtvoslovnog društva, uz moderiranje Ivke Malkoč Bastašić s Radio Marije. Ružica Ćavar je preminula 31. siječnja ove godine, u bolnici u Mostaru, te je sahranjena u Širokom Brijegu uz svoga supruga Matu Ćavara.
Na Komemoraciju se odazvao iznimno veliki broj obiteljskih prijatelja, rodbine, suradnika i štovatelja doktorice Ćavar i supruga Mate, te nakon dobrodošlice i pozdrava kćeri Drine, i predsjednice Hrvatskog pokreta za život i obitelj Martine Lukić, o svojim sjećanjima i uspomenama na suradnju s dr. Ćavar, emotivno i nadahnuto su svjedočili g. Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva, gospođa Zdenka Farkaš, autorica Zida boli, sudionica pokretanja Bedema ljubavi i brojnih aktivnosti tijekom domovinskog rata, koja je posebno istaknula i sličnost sadašnje situacije u Ukrajini s onim što smo i sami tada proživljavali, te potakla na nastavak aktivnog djelovanja, po primjeru dr. Ćavar. O povezanosti braniteljskih udruga s aktivnostima gospođe Ćavar i svojim sjećanjima na Matu i Ružicu Ćavar posvjedočio je Milan Zanoški, predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a i dobri duh zagrebačkih branitelja. Potresno je bilo i svjedočanstvo Daria Kordića o njegovoj zahvalnosti na veliku podršku Ružice Ćavar njemu i njegovoj obitelji tijekom teških dana haškog uzništva, a odvjetnik Mate Knezović, višegodišnji predsjednik Obiteljske stranke i direktor Centra za duhovnu pomoć iznio je poticajno djelovanje Ružičinih tekstova i aktivnosti na njega osobno, i kako ga je baš čitanje njenog teksta iz Kršnog zavičaja nadahnulo da se i sam posveti zaštiti života nerođenih i drugim plemenitim aktivnostima.
Istaknuto je i Ružičino aktivno djelovanje i na društvenim mrežama, posebice na fb profilu, gdje je imala preko 5000 pratitelja, te je pročitana njena znakovita snažna poruka koju je napisala nekoliko tjedana prije preminuća u njenoj Hercegovini.
Unuka Antonija Ćavar pročitala je pjesme hrvatskih književnica Anite Martinac i Marije Dubravac, posvećene Ružici Ćavar, a Lobel Barun s još dvojicom mladih glazbenika, tijekom programa izveli su Vilu Velebita, Krist na žalu, Hercegovina u srcu i Bože čuvaj Hrvatsku.
U drugom dijelu programa, Martina Lukić, predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, predstavila je djelovanje Pokreta i nastavak zalaganja za zaštitu života nerođenih, uz otvorenost za ekumensku suradnju sa svima koje povezuje isti žar za iste temeljne vrijednosti, o čemu je dodatno poticajno govorio i pastor Evangeličke metodističke crkve koji i sam revno djeluje na tom području - velečasni Vatroslav Župančić.
2022.03.13 19.50.56
Martina Lukić je nakon toga predstavila novo Priznanje dr. Ružica Ćavar, kojeg će poput iskre koja dalje prenosi žar aktivizma i toplinu brige zalaganja za najugroženije, Hrvatski pokret za život i obitelj, svake godine uz godišnjicu osnutka - blagdan Blagovijesti 25. ožujka, dodjeljivati zaslužnim pojedincima za njihov izniman doprinos promicanju obiteljskih vrijednosti, bračnog zajedništva i zaštiti života ljudskih bića od začeća do naravne smrti, u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Čast primiti Priznanje "Dr. Ružica Ćavar" ove godine imali su: pater Marko Glogović, osnivač udruge "Betlehem" i voditelj Saveza Betlehema (u čije ime je Priznanje primila njegova suradnica Blaženka Bakula) te gospodin Ante Čaljkušić, predsjednik udruge "Hrvatska za Život" i predsjednik međunarodne inicijative "40 dana za život" u Hrvatskoj, koji se poticajnim govorom od srca zahvalio i potaknuo sve da se i sami aktivno uključe u inicijativu 40 dana za život, koja upravo traje tijekom Korizme.

Foto: Jerko Malinar

Radio Marija

22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2028
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.