pepelnica 2

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 2. ožujka u požeškoj Katedrali euharistijsko slavlje predvodio je Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola i predstojnik Ureda za katoličke škole u zajedništvu sa župnikom Mariom Večerićem i vjeroučiteljem u Katoličkoj gimnaziji Krunoslavom Siroglavićem. Na misi su sudjelovali učenici Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije, predvođeni ravnateljima Franom Barišićem i Ivicom Bedeničićem te učiteljima i nastavnicima.

Uvodeći u misno slavlje predvoditelj slavlja Ivica Žuljević pozdravio je sve nazočne, a napose učenike i djelatnike požeških katoličkih škola. Podsjetio ih je da ovim slavljem započinjemo sveto korizmeno vrijeme molitve, pokore i djelotvorne ljubavi te ih pozvao da pozornim slušanjem Božje riječi oraspolože svoja srca za plodonosno sudjelovanje u misnom slavlju. Zatim je đakon pročitao Pismo biskupa Antuna Škvorčevića prigodom ratnih stradanja u Ukrajini, kojim je pozvao vjernike u Požeškoj biskupiji da, na poticaj pape Franje, svojom molitvom i djelima milosrđa izraze solidarnost sa stradalnicima u ratom pogođenoj Ukrajini.

pepelnica 17

U homiliji je, na temelju naviještene Božje riječi, prepošt Žuljević pojasnio kako si tijekom 40-dnevnog korizmenog hoda kao vjernici želimo posvijestiti našu ljudsku slabost te pojačati svoj trud i želju da u hodu prema Uskrsu više upoznamo Boga. Vanjski čini kao što su post i odricanje, pokora – a na početku korizmenog vremena i posipanje pepelom – su nam potrebni kako bi nam pomogli uzdići dušu k Bogu te se ostaviti onoga što nam nije potrebno i što nas udaljava od Boga. Prepošt Žuljević podsjetio je i na Isusove riječi iz evanđelja kojima nas sam Isus potiče da otkrijemo duboki smisao svoga obraćenja u skrovitosti srca, kloneći se prakticiranja određenih čina i gesta kako bi nas drugi vidjeli, divili nam se i cijenili nas. Kazao je kako nas Isus poziva da otvorimo svoja srca i dopustimo njegovu svjetlu da uđe u nas. Pozvao je stoga sudionike slavlja da u korizmi s još većom revnošću i zauzetošću obdržavaju Isusove riječi iz evanđelja: da rado i često sklapaju ruke na molitvu, da se kroz post i nemrs vježbaju u odricanju, te da plodove svoga odricanja pretoče u milodar za siromahe, bolesnike i druge ljude u potrebi, osobito za stradale u Ukrajini.

Nakon homilije blagoslovljen je pepeo kojim su svećenici posuli glave prisutnim vjernicima pozivajući iz na obraćenje i vjeru u Riječ Božju. Na svršetku mise predvoditelj slavlja je zahvalio učenicima i djelatnicima katoličkih škola za molitvu u ovom misnom slavlju, te je zazivajući Božji blagoslov, njima i svim drugim sudionicima zaželio molitvom, odricanjem i dobrim djelima ispunjenu korizmu.

pepelnica 1

 

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2028
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.