DSC 6700

ĐAKOVO (TU) – Zamoljen da komentira rat u Ukrajini te se osvrne na Nadbiskupijski dan posta, molitve i solidarnosti s ukrajinskim narodom, nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić dao je danas (2. ožujka) izjavu za medije.

„Gdje je Bog? Zašto dopušta agresiju na Ukrajinu i tako teško stradanje te patnju ukrajinskog naroda? Budući da se Bog utjelovljenjem poistovjetio s čovjekom mi kršćani ga prepoznajemo u Ukrajincima koji sada stradavaju i pate, u kolonama izbjeglica i prognanika, u onima koji velikodušno izlažu sebe, svoj život i svoje zdravlje braneći svoje obitelji i slobodu svoje domovine, prepoznajemo ga i u onim miroljubivim ruskim građanima koji bivaju zatvoreni zbog protestiranja protiv agresije i rata te protiv političkog vodstva svoje zemlje koje je pokrenulo taj rat i prepoznajemo ga u svima onima koji u svojoj solidarnosti čine sve da pomognu Ukrajini i ukrajinskom narodu te u svima koji unesrećenim ženama, djeci i drugim stradalnicima iskazuju dobrotu, zaštitu i potrebnu pomoć“, rekao je na početku izjave nadbiskup Hranić.

Kazavši kako je Bog uvijek na strani mirotvoraca i onih koji su žrtve tuđeg nasilja i zla, podsjetio je kako danas, na Pepelnicu, prvi dan korizme, potaknuti od Pape Franje, zajedno s čitavom Crkvom molimo i postimo za Ukrajinu te prikupljamo milostinju i novčane priloge kako bismo preko Caritasa pomogli svima unesrećenima. „Istodobno pripremamo smještajne kapacitete u vlasništvu crkvenih ustanova naše nadbiskupije za prihvat stradalog stanovništva iz Ukrajine i pozivamo i sve vlasnike nenastanjenih kuća i stanova da svoje mogućnosti i raspoloživost za prijem izbjeglica – preko svoga župnog Caritasa – prijave Nadbiskupijskom Caritasu, koji surađuje i spreman je surađivati s mjerodavnim državnim ustanovama i stožerima civilne zaštite kako bi svi koji bježe od ratnih stradanja naišli na solidarnost i dobrotu koja im svjedoči da ih u njihovom stradanju i patnji nije napustila, nego da ih trajno prati Božja zaštita, dobrota i ljubav“, rekao je nadbiskup.

Posvijestio je kako naš narod i žitelji Slavonije nisu zaboravili solidarnost, blizinu i pomoć svih onih koji su im pomagali tijekom rata i u poratnoj obnovi. „Gledam i zahvaljujem Bogu što na nasilje i zlo, kojemu je izložen ukrajinski narod, on odgovara buđenjem novog vala naše solidarnosti, zajedništva, dobrote, volonterske zauzetosti i ljubavi“, rekao je nadbiskup te nastavio: „Mi znamo da su i ovaj bezumni rat i agresija te stradanje, kojima smo svjedoci, posljedica zloporabe autoriteta i vlasti, koja odbacuje Boga; koja u svojoj oholosti i robovanju vlastitom egu zauzima njegovo Božje mjesto, te umjesto da ponizno služi, bahato gazi, zatire i uništava sve one koji se protive njezinom egu i bolesnoj težnji za moći i hegemonijom. Zato osuđujemo agresiju na Ukrajinu i zlo rata te molimo da oružje ustupi mjesto dijalogu i pregovorima, za obraćenje onih koji rat započeli te za sve one koji se mogu i trebaju suprotstaviti zlu agresora, da se ne boje za sebe, nego da budu složni i hrabri u zaustavljanju nasilnika i u obrani međunarodnog prava i neovisnosti svake zemlje, ne gledajući na svoje parcijalne nacionalne interese, te da ih u njihovim postupcima vodi isključivo briga za opće dobro i mir u Europi i u cijelom svijetu.“

Na kraju svoje izjave, nadbiskup se obratio narodu Ukrajine: „Dragi Ukrajinci, zlo i mržnja ne mogu imati posljednju riječ. Pobijedit ćete te će vam poslije svega ovoga što sada proživljavate, svanuti uskrsno jutro. U znak solidarnosti sa svima vama i s Vašom trpećom domovinom Ukrajinom, pridružujemo vam se pozdravom: Slava Ukrajini!“

 

 

 

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2028
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.