1 MG 4260 2

Katedralna župa Uzvišenja sv. Križa u Sisku obilježila je u srijedu, 29. prosinca godišnjicu razornog potresa i rušenja katedrale. Obilježavanje je započelo križnim putem ispred srušene katedrale pod imenom „Putu nade“, a koji je napisala župljanka prof. Nikolina Mesić. Slijedilo je misno slavlje koje je u Pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“ predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, kancelarom mr. Jankom Lulićem i katedralnim župnikom preč. Markom Karačom. Posluživao je đakon Marin Mlađenović.

U homiliji govoreći o teškoj godini koja je iza nas biskup je rekao kako se u njoj pokazala čudesna ljubav i briga za stradale. Posebno je istaknuo Caritas i njegovo djelovanje poručivši kako je to znak brige čitave Crkve za najpotrebnije.

Biskup se i zapitao jesmo li svi zajedno išta naučili od sveg tog zla što se dogodilo i jesmo li se uključili u pomaganje bližnjih svojim djelima i molitvama? Poručio je i kako upravo današnja Riječ Božja sve nas potiče na to. „Čuli smo svetog Ivana u Prvoj poslanici da govori kako trebamo, ne samo govoriti da poznajemo Isusa, nego njegove zapovijedi čuvati. A znamo da je njegova zapovijed, zapovijed ljubavi. To znači da onaj tko čini dobro, tko ljubi, taj je u svijetlu, a onaj koji mrzi svog brata, taj je u tami. Svjetlost svijeta je zasinula u betlehemskoj noći, u rođenju našeg Spasitelja. Neka ta svjetlost prosvijetli svako srce, neka nam donese novu snagu i radost, neka uništi tamu i svaki grijeh“, rekao je biskup.

Govoreći o pročitanom Evanđelju rekao je kako i ono govori upravo o toj svjetlosti. „Kada su Josip i Marija donijeli Isusa u hram da ga prikažu Gospodinu, tu je bio starac Šimun. On ga je primio u svoje naručje i ispjevao prekrasnu pjesmu: Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru. On je bio predoznačen da dočeka Spasitelja, Duh Božji mu je rekao da neće umrijeti prije nego ga vidi. I kada ga je vidio kaže: Sad vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem sviju naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga. Ta svjetlost je Isus Krist. To svjetlo je obasjalo čitav svijet na prosvjetljenje, međutim ljudi su više voljeli tamu nego svjetlost i nisu prihvatili svjetlost. Isus je došao k svojima, ali ga njegovi nisu primili. Zato smo mi njegovi učenici taj novi narod izraelski, nova zajednica Crkva, koja se otvorila spasenju i prihvaća Isusa za svog Gospodina. Mi smo poput Marije koja čuje od Šimuna teške riječi. Govori joj on da će joj mač probosti dušu, o tome da će to dijete biti znak osporavan, da će se na njemu dijeliti ljudi, nekima će biti na propast, a drugima na uzdignuće. Isus je došao da nam donese spasenje, ali oni koji ga odbijaju i ne prihvaćaju njima je to na propast, a oni koji ga prihvaćaju njima će biti na uzdignuće“, zaključio je biskup.

Nakon mise predavanje o trenutnim radovima i obnovi katedrale održala je voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić.

 

Izvor: Sisačka biskupija

 

Radio Marija

16:45 Glazba
17:00 Izazovi – tema: Jesenske aktivnosti pokreta „Hrvatska za život“; gošća: Petra Milković; ur. i vod.: Slavica Janković
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.