1 P1110630

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa Sveučilište u Splitu, Studentskim centrom i Studentskim zborom Sveučilišta u Splitu i ove godine je organizirao svetu Misu za žrtve Vukovara i Škabrnje. Sveta Misa održana je ispred zgrade Tri fakulteta na Kampusu Sveučilišta u Splitu.

Odmah nakon Mise, studenti, mladi i njihovi profesori, u tihoj procesiji su otišli u splitsku Vukovarsku ulici gdje su zapalili svijeće.

Misno slavlje predvodio je don Josip Ulić, župni vikar iz župe svetog Spasa Mejaši, a u koncelebraciji je bio predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu don Mihael Prović.

Misu će predvoditi don Josip Ulić, a glazbeno će je animirati Vokalno instrumentalni sastav Veritas, a nakon Misa, studenti i svi prisutni uputit će se prema Vukovarskoj ulici gdje će upaliti svijeće.

Ulić je u prigodnoj homiliji povezao ovo vrijeme s davnim vremenima kada je židovski narod branio svoju zemlju od neprijatelja.

„I u situacijama rata bitno je imati pravi pogled, onaj pogled Gospodina. Naime, kada čitamo drugu knjigu o Makabejcima, ona govori o ustanku sedmorice braće. Govori o ustanu Jude Makabejca (Čekićara). Oni su izbijali i napadali neprijatelje koji su otimali njihovu domovinu. Kada govorimo o neprijateljima, možemo spomenuti sirijskog kralja Antioha IV. Epifana. On je ukrao domovinu Izraelu i oni su je željeli natrag. Oni nam tom porukom žele naglasiti da je jako važno štititi i vratiti svoju domovinu koja je oteta – to nas podsjeća na Domovinski rat“, kazao je don Josip Ulić.

Taj rat povezao je s Domovinskim ratom, te je došao do zaključka da se povijest uvijek ponavlja.

„Oni su se svemu tome usprotivili, jer su željeli vratiti domovinu i vjeru. To su naši korijeni, sve je to povezano, povijest se ponavlja. Takav je upravo bio i Domovinski rat.

Poganski sirijskih kralj ubijao je redom svu braću, ali oni su bili spremni poginuti za istinu i pravdu. Vjerovali su da će im Bog vratiti njihov život vječni. Zar nas sve to ne podsjeća na naše branitelje koji su s krunicom i vjerom branili našu domovinu Hrvatsku?“, pita se nastavlja:

„Povijest se ponavlja, potrebno je obraniti ono što se treba obraniti, a to je vlastita zemlja i svoja domovina. Nisu samo trpjeli poginuli sinovi, sve su to prolazili i njihovi roditelji, i oni su patili.

To nas podsjeća na brojne majke iz Domovinskog rata koje su izgubile svoje sinove. Ovaj život nije sve, postoji i vječni život koji je od Boga. To je ta vjera od majki i očeva. Ne bojte se toga krvnika, nego budite dostojni svoje braće, prihvatite smrt. Tek što je to rekla, mladić je rekao sirijskom kralju da se ne pokorava naredbi i zapovjedi, nego se pokorava zapovjedi zakona Božjega. Za svoju vjeru i domovinu, spreman sam umrijeti. Dao je život, sedmero braće, svi su redom umrli s vjerom u uskrsnuće. Ova knjiga o Makabejcima nas uči da se povijest ponavlja. Židovi su nakon ovih događaja dobili svoje kraljevstvo. I u ono doba je dolazio neprijatelji, ali narod se i tada digao i uspio je obraniti domovinu i vjeru. Stajali su uz istinu, sačuvali su domovinu i vjeru.

Ovo nas sve zasigurno podsjeća na Domovinski rat. Tužni smo, ali i radosni, jer se borimo za domovinu. Svi ćemo se zajedno sresti u kraljevstvu Božjemu“, zaključio je Ulić svoju misao dok je okupljenim studentima čitao dijelove knjige o Makabejcima.

Don Mihael Prović je na kraju mise zahvalio svima koji su došli odati počast hrvatskim Gradovima Herojima.

„Hvala svima vama koji ste došli se pomoliti za sve žrtve Domovinskog rata. I danas se moramo moliti za mir, jer prolazimo kroz brojne izazove ovog vremena. Odgoj za mir jedna je dimenzija naše formacije. Danas molimo za sve žrtve rata, ali i danas se mnogi ljudi žrtvuju da naš život bio što dostojanstveniji, bolji i ljepši, tako da i među nama vječno postoji to kraljevstvo Božje.

Na svetoj Misi prisustvovali su i visoki uzvanici sa Sveučilišta u Splitu, među kojima je bio i rektor Dragan Ljutić, te ravnatelj Studentskog centra Split Ivan Žižić.

Misu je glazbeno animirao studentski vokalno-instrumentalno sastav Veritas aeterna.

 

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

 

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.