IMG 2358

Na poticaj pape Franje, u nedjelju 14. studenog u župama Požeške biskupije proslavljen je Svjetski dan siromaha. Za tu prigodu biskup Antun Škvorčević uputio je svim svećenicima Požeške biskupije pismo u kojem ih je potaknuo da služeći se Papinom Poruku pod naslovom „Siromaha svagda imate uza se“ (Mk 14,7) i u skladu s mogućnostima vlastite župe nastoje u suradnji s članovima župnog pastoralnog vijeća i mladima pristupiti siromašnim osobama i donijeti im radost svojim posjetom i drugim znakovima pažnje i poštovanja.

Međunarodni dan siromaha, požeški biskup Antun Škvorčević proveo je u Župi bl. Ivana Merza u Slatini. Prije podne je predvodio slavlje posvete župne crkve bl. Ivana Merza, a u popodnevnim satima u pratnji župnika Nikole Jušića i tajnika Mateja Silukovića, posjetio je siromašnu gospođu Martu Stanušić, koja je 1993. doselila iz Bosne i Hercegovine u Slatinu i povezao je s događajem u crkvi..

IMG 2369

Ona ga je dočekala s osobitom radošću, jer većinu vremena provodi sama u trošnoj kućici bez osnovnih uvjeta za život. Biskup joj je kazao da dolazi sa slavlja posvete župne crkve podijeliti s njome duhovnu radost i materijalna dobra, kako to preporučaju obredna sveta čitanja, da i na taj način bude dionik župnog i biskupijskog zajedništva. U razgovoru je gospođa Marta kazala biskupu da joj molitva pomaže da joj njezino stanje ne bude teško. Biskup je pohvalio njezinu vjerničku vedrinu utemeljenu u pouzdanju u Boga te joj je obećao da će je pratiti svojom molitvom i duhovno s njome ostati povezan, te joj darovao krunicu kako bi se i ona u svojim molitvama sjetila biskupa i Požeške biskupije. Poželio joj je snagu i ustrajnost u nošenju životnih tegoba, uručivši pakete s kućanskim potrepštinama i prehrambenim namirnicama te novčani prilog Požeške biskupije. U razgovoru sa župnikom biskup se raspitao za mogućnosti da se gđi. Marti uz pomoć Požeške biskupije pomogne u uređenju trošne kuće kako bi joj se osigurali dostojniji životni uvjeti.

Župnik Jušić donio joj je ručak koji je pripremljen za uzvanike posvete župne crkve i time je u tako svečanoj prigodi uključio među posebno važne članove Župe bl. Ivana Merza.

Kao primjer organiziranog pristupa Nedjelji siromaha, spomenuti valja da su u požeškoj Župi sv. Terezije članovi Karitativnog odbora Pastoralnog vijeća na čelu s voditeljem Ivicom Grgićem pripremili prigodne pakete s prehrambenim namirnicama za bolesne, osamljene i siromaštvom pogođene župljane. Njih su u subotu, 13. studenog zajedno s časnom sestrom Karolinom Mićanović i župnikom „in solidum“ Josipom Krpeljevićem pohodili članovi župne Karitativne zajednice te im uručili ono što su za njih pripravili. Pridružili su im se i članovi župne zajednice mladih, koji su na taj način posvjedočili svoju blizinu i kršćansku potporu svojim bližnjima u potrebi. Uz to mladi su na redovitom tjednom klanjanju toga dana u svoje molitve na osobiti način uključili bolesne, siromašne, osamljene i sve one župljane koji su spletom životnih okolnosti istisnuti na rub društva. Na sam pak dan, u nedjelju 14. studenog prije i nakon prijepodnevnih svetih misa pred Katedralom je bio postavljen Caritasov štand s proizvodima koje su na svojim radionicama izradili volonteri Župnog caritasa. Kupnjom spomenutih proizvoda, davanjem priloga i na druge načine vjernici Župe Sv. Terezije Avilske u Požegi redovito potpomažu župne karitativne aktivnosti.

 

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.