img 2024 041 008

Klanjateljice Krvi Kristove obogatile su na početku nove pedagoške godine grad Zagreb novim dječjim vrtićem Acuto za pedesetak djece, u dvije mješovite i jednu jasličku skupinu, kojeg su uredile u potpuno novim prostorijama uz svoj samostan u Miramarskoj ulici 100 u Zagrebu. Na radost sretnih roditelja i djelatnica izravno uključenih u rad te najmlađe odgojno-obrazovne ustanove, vrtić Acuto je svoja vrata najmlađima otvorio 9. rujna 2024. Lica roditelja koji su doveli djecu tog prvog dana u njihov novi dom zračila su povjerenjem i zahvalnošću za ljepotu prostora i sigurnost koju im ulijeva tim odgojiteljica koji će brinuti za njihovu djecu. Svjesni da su sestre Klanjateljice Krvi Kristove učinile veliki pothvat, iskazali su veliku otvorenost za suradnju i pomoć u svemu onome što oni mogu doprinijeti. Valja podsjetiti da time sestre Klanjateljice Krvi Kristove nastavljaju svoju odgojno-obrazovnu djelatnost i tradiciju koju su na toj istoj adresi započele 1937. godine, kada su u svom novootvorenom samostanu uz tada novoosnovanu župu sv. Male Terezije također imale prvi vrtić – zabavište – koji je na kraju te godine već imao stotinjak upisane djece.

Klanjateljice Krvi Kristove su prepoznate po svojoj predanosti promicanju života u svim njegovim oblicima, što se izravno odražava i u radu vrtića što je upravo i duboka karizma ove redovničke zajednice. Potreba za osnivanjem vrtića Acuto nastala je kao odgovor na društvene potrebe nakon kvalitativnog istraživanja među katoličkim intelektualcima, koji su u svojim izjavama apelirali na veći angažman redovnica u sveobuhvatnom odgoju i obrazovanju njihove djece te su posebno istaknuli važnost vrtića koje vode redovničke zajednice.

img 2024 041 001

Na jednom od svojih Sabora u Regiji Zagreb, godine 2021. Klanjateljice Krvi Kristove donijele su hrabru odluku da će krenuti u osnivanje vrtića kao odgovor na potrebu u današnjem društvu. Paralelno s time krenule su u proces zagovaranja kako u Crkvi tako i u društvu. Višestruki procesi zagovaranja su u tijeku, a Klanjateljice Krvi Kristove se po uzoru na svoju utemeljiteljicu sv. Mariju De Mattias snagom vjere pouzdaju u Providnost. U izgradnji i djelovanju sestre su se držale potrebnih standarda te su dobile i sva potrebna rješenja i dozvole kako od Ministarstva tako i od Grada Zagreba za rad vrtića.

Vrtić Acuto nudi sveobuhvatni program osmišljen tako da zadovolji ne samo odgojno-obrazovne potrebe djece, već i njihove potrebe za duhovnim rastom. Posebna pažnja u radu s djecom posvećuje se razvijanju osjećaja zajedništva i solidarnosti, uz isticanje važnosti kršćanskih vrijednosti u svakodnevnom životu. U odgojno obrazovne procese uključene su redovnice te osposobljeni kršćanski laici, uz intenzivnu suradnju s katoličkim vrtićima drugih redovničkih zajednica, djelujući na dobrobit obitelji, Crkve i društva. Vrtić je otvorene za sve obitelji, bez obzira na imovinski status.

img 2024 041 002

Vrtić nosi ime po malenom talijanskom gradiću Acuto, gdje je 1834. godine osnovana redovnička zajednica Klanjateljica Krvi Kristove. To je danas internacionalna zajednica koja se s brežuljka Acuta proširila na sve kontinente. Regija Zagreb danas broji 149 sestara u tri države: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Australija. Karizma Klanjateljica Krvi Kristove je poklonstvena i otkupljujuća ljubav tj. život akcije i kontemplacije kroz promicanje života tamo gdje je on ugrožen ali i poticanje razvoja kvalitete života u punini. Već su u Acutu bile prve škole za opismenjavanje i odgoj djevojčica lošijeg socijalno imovinskog statusa, koje je otvarala utemeljiteljica sv. Marija De Mattias.

Sa željom da vrtić Acuto bude blagoslov za sve koji će kročiti njegovim prostorima, Klanjateljice Krvi Kristove su odgovorile na potrebe vremena u gradu Zagreb te kreirale prostor gdje će novi naraštaji moći rasti i razvijati se u duhu kršćanskih i ljudskih vrijednosti. Osnivanje vrtića Acuto predstavlja svijetli primjer kako crkvene zajednice mogu aktivno doprinositi društvenom dobru i jačanju kršćanskih vrijednosti među najmlađima. Ovaj vrtić nije samo odgojno-obrazovna institucija, već i oaza duhovne podrške gdje će djeca i njihove obitelji moći pronaći oslonac i inspiraciju za svakodnevni život.

img 2024 041 004

Hrabrost sestara Klanjateljica Krvi Kristove koju su pokazale otvorivši vrtić iz vlastitih sredstava poticaj je svima odgovornima za budućnost hrvatskog društva da donesu zakone i ujednačene pristupe prema svim vrtićima, bez obzira na status osnivača vrtića, a u korist djece i najranjivijih kategorija društva.

Izvor: Klanjateljice.hr

Radio Marija

00:03 Glazba
00:30 Ne brinite se tjeskobno - ur. i vod.: Ante Belić
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pjevana krunica za nerođene - svake nedjelje u 15:15 h

Tko pjeva, dvostruko moli - svake nedjelje u 15:15 h u našem je molitvenom programu pjevana krunica za nerođene. Pridružite nam se u zajedništvu...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.