dominikanke 2024 09 14 web

Vita Consacrata – Iubilaeum 2025

Radost riječi kardinala Ratzingera nije izgubila na važnosti.

Bio je veliki jubilej 2000. godine, a ja sam s jednom susestrom šetala u blizini Vatikana. Sjedokosi muškarac s kožnom aktovkom u rukama krenuo je prema nama. Pitala sam: “Nije li to kardinal Ratzinger?” Ona je odgovorila: “Da, i poznajem ga. Biste li ga željeli upoznati?” S entuzijazmom sam potvrdila da hoću, a ona me predstavila imenom. Zahvalila sam mu za njegovo neumorno služenje Crkvi. Vidio je moju bijelu haljinu i odmah me upitao: “Jeste li vi dominikanka i iz Nashvillea?” Kad sam odgovorila da jesam, pogledao me ravno u oči.

Kao studenticu poučavali su me dominikanci iz Nashvillea i voljela sam njihovu radosnu vjernost Kristu i njihovo vjerno propovijedanje Riječi, ali također sam bila pomalo podijeljena. Majka Tereza iz Calcutte bila je središnje nadahnuće u moje vrijeme razlučivanja. Često sam se pitala jesam li na putu koji je Bog izabrao za mene.

Kardinal Ratzinger mi je govorio, kao da mi čita srce: „Nemoj misliti da moraš sve činiti u Crkvi. Bog će podignuti one koji će se brinuti za siromahe. On Vas je pozvao da budete dominikanka, a svijet nikada nije toliko trebao karizmu dominikanskog reda kao sada. Idi i budi dobra, vjerna dominikanka.” Uistinu, osjećala sam da je sam Bog potvrdio moj poziv na bogati život molitve, kontemplativnog studija, zajednice i propovijedanja koji je utemeljio sveti Dominik.

Istog sam ljeta bila blagoslovljena ići na hodočašće stopama svetoga Dominika. Caleruega, mjesto Dominikova djetinjstva, osvojilo me svojim surovim krajolikom i tišinom koja ga obavija. Dok sam gledala nepregledni horizont gdje se kopno susrelo s otvorenim nebom, bilo je lako ući u kontemplaciju o Bogu. Kad smo napustili Španjolsku i krenuli autobusom u Francusku, putovali smo u Toulouse, gdje je Red bio zasađen u blizini urbanog sveučilišta. Isprva sam smatrala razularene ulice, pune gužve i buke, sukobljujućima i uznemirujućima. Žudila sam za povratkom u tišinu i samoću Caleruege.

Tada mi je došla spoznaja koja mi nikada nije izašla iz glave i srca. Dominik je upravo za Toulouse pripreman u Caleruegi. Dominikova duboka molitva učinila ga je toliko jednim s Bogom, toliko punim bogatstva Božje Riječi, da je mogao ići naprijed u gužve i užurbani život gradova s ​​preobražavajućom milošću. Mogao je tako učinkovito propovijedati jer je tako duboko razmišljao o Božjoj Riječi.

U 25 godina od tog velikog jubileja, razmišljala sam o tome kako je svaki dan dominikanac/dominikanka pozvana kretati iz  Caleruege prema Toulouse. Slušamo Boga u molitvi i proučavanju klauzure i u mudrosti koju stječemo zajedničkim životom. Zatim smo poslani u susret onima koje susrećemo s porukom milosti i mira. Počinjemo od kontemplativnih dubina Caleruege i idemo dalje u apostolske pustolovine Toulousea svaki dan i u svako doba naših dominikanskih života.

Dok slavimo jubilej 2025., pozvani smo da zajedno putujemo u nadi. Naše dominikansko razmatranje Riječi daje nam svaki razlog za nadu dok razmišljamo o Božjoj vjernosti Njegovim obećanjima, ne samo kroz povijest spasenja, već i u povijesti Reda propovjednika. Sveti Dominik gorio je nadom, uvjeren da molitva, pokora i propovijedanje mogu proslaviti Boga i pridonijeti spasenju duša. U vrijeme kada preobilje proturječnih riječi i rastući osjećaj izoliranosti navode mnoge na propitivanje svrhe i smisla života, dominikansko propovijedanje Riječi Božje i poziv na život u zajedništvu s Bogom i jedni s drugima nudi upravo ono što je potrebno dušama koje traže. Ono što mi je kardinal Ratzinger rekao prije 25 godina nije izgubilo na svojoj važnosti: “Svijet nikada nije toliko trebao karizmu dominikanskog Reda kao sada.”

Neka veliki sveci Reda propovjednika mole za nas, da svi u dominikanskoj obitelji zračimo radošću i žarom svetoga Dominika i iznova propovijedamo Krista svojim životom i riječima.

Sestra Mary Madeline Todd, O.P.

Biografska skica: Sestra Mary Madeline Todd, O.P. je dominikanka Kongregacije sestara svete Cecilije u Nashvilleu, Tennessee (SAD).  Doktorirala je teologiju na Angelicumu u Rimu. Uživala je u više od tri desetljeća dominikanskog života i služenja kroz podučavanje, govorenje, pisanje i vođenje duhovnih vježbi.


Izvorni članak na engleskom jeziku (službena web stranica Reda propovjednika): https://www.op.org/go-and-be-a-good-and-faithful-dominican/

Izvor: dominikanke.org

Radio Marija

04:00 Glazba
04:30 Čuj nas Majko! - tema: Čašćenje Preslavnog Imena Marijina u župi BDM u Novoj Kapeli; ur. i vod.: Višnja Mikić
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pjevana krunica za nerođene - svake nedjelje u 15:15 h

Tko pjeva, dvostruko moli - svake nedjelje u 15:15 h u našem je molitvenom programu pjevana krunica za nerođene. Pridružite nam se u zajedništvu...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.