DŠ 2

2. rujna 2024. obilježena je 98. obljetnica smrti Danice Širole, djevojke koja je u 26. godini preminula na glasu svetosti. U Župi Presvetog Srca Isusova, koje je Danica za života gorljivo ljubila i štovala, slavljena je sveta misa koju je predslavio p. Božidar Nagy, DI.

Prigodnu propovijed p. Nagya donosimo u cijelosti:


Na današnji dan 2. rujna 1926. g. blago je u Gospodinu preminula na glasu svetosti ovdje u Zagrebu mlada učiteljica Danica Širola u dobi od svega 26. godina. Posljednjih godina objavljeno je dosta publikacija o njoj, njezinu životu i njezinoj svetosti. Najnovija publikacija koja je upravo za današnji dan došla iz tiska sadrži predavanja koja su održana o Danici na Okruglom stolu 12. travnja 2024. u Zagrebu. Ta je manifestacija još jednom je svratila pozornost katoličke javnosti na ovu izuzetnu svetačku pojavu hrvatskog katoličkog laikata koja je u cvijetu svoje mladosti završila svoj zemaljski život ostavivši iz sebe ne samo svoj  svetački lik, nego i svoju bogatu pisanu duhovnu ostavštinu. Izlaganja koja su o Danici iznesena na ovom Okruglom stolu bila su u stvari svjedočanstva kako njezin svetački lik djeluje i na današnji naraštaj hrvatskih katolika premda je od njezine smrti  prošlo gotovo sto godina. Osobe koje su svojim prilozima sudjelovale na ovoj vjersko-kulturnoj manifestaciji jesu intelektualci, sa sveučilišnom naobrazbom koje je Danica duhovno osvojila tako da su s njome uspostavile trajno duhovno prijateljstvo.

Koliko je Daničina svetačka pojava privlačna već je pokazao i  kraj njezina života kad je odmah nakon odlaska s ovoga svijeta bila nazvana „hrvatska Mala Terezija“.

Prvi veoma važan i značajan članak o svetosti Daničina života objavljen je svega tri mjeseca poslije njezine smrti kao komemorativni članak „In memoriam“ u Glasniku Srca Isusova. Danica je umrla 2. rujna 1926., a već u prosincu iste godine Glasnik, čiji je ona bila marna čitateljica i suradnik i širitelj posvećuje joj riječi pohvale koje se obično upotrebljavaju za osobe za koje se smatra da su dostojne da budu uzdignute na oltar. Pojedine tvrdnje iz članka naglašavaju da se kod Danice ne radi tek o običnoj, prosječnoj, vrijednoj i pobožnoj djevojci, nego o osobi sa svetačkim vrlinama i karakteristikama. Evo samo nekoliko rečenica iz toga članka: „Uminuo je taj život za nas kao zvijezda, što je naglo ostavila svoje mjesto i željno poletjela u Srce Isusovo za kojim je tako čeznula…  Izgorjela je u svijetu kao žrtva ljubavi prema Bogu i ljudima. Živjela je bez prestanka u nazočnosti Božjoj, uvijek mu se prinosila kao žrtva za slavu Njegovu i spasenje duša… Koje čudo dakle da su mnogi za njezina života gledali u njoj sveticu, dok se poslije njene smrti to mišljenje još više utvrdilo.  Krasan njezin sprovod svjedoči koliko je bila poštovana od sviju.“  (Glasnik Srca Isusova br. 12, 1926., str. 337-338) 

Svakako moramo spomenuti još jednu veoma važnu činjenicu. Danicu Širolu kao izuzetnu osobu ne samo na duhovnom nego i na kulturnom polju prepoznali su i urednici velike Spomenice „Znameniti i zaslužni Hrvati 925.-1925.“ koja je objavljena prigodom proslave tisućite obljetnice Hrvatskog kraljevstva godine 1925. Tako su uz njezina oca Stjepana, i brata Božidara urednici i njoj posvetili biografski spomen-članak na str. 254 koji ima tim veću važnost jer je Danica bila još na životu kada je ova vrijedna i važna knjiga za hrvatsku povijest i kulturu bila objavljena.

Ovaj Zbornik svjedočanstava o duhovnoj veličini i svetosti Danice Širole što ga je uredila i priredila č. sestra Slavica Buljan, koja je nakon isusovca p. Josipa Antolovića glavna promicateljica Daničina poznavanja i štovanja u našem stoljeću, jest još jedan doprinos za potpuni uvid u njezin svetački lik, njezinu duhovnost;  tako će se postupno otkrivati hrvatskoj javnosti do sada nepoznata duhovna junakinja, hrvatska „Malu Tereziju“.  Zahvaljujemo s. Slavici koja je bila i glavni organizator ovoga Okruglog stola na kojem su sudionici iznijeli svoja dojmljiva svjedočanstva o Daničinoj svetosti i time ovim  Zbornikom  obogatili hrvatsku hagiografsku književnost. Vjerujemo da će ova svjedočanstva  potaknuti i druge istraživače da još više prouče, osvijetle i približe nam lik ove Bogu posvećene duše kako bi nadahnula druge duše da idu njezinim putom prema ostvarenju ideala i kršćanske svetosti.

I na kraju rado navodimo riječi prvog promicatelja Daničina poznavanja i štovanja, isusovca  p. Josipa Antolovića o njezinu duhovnom liku  što ih je zapisao u četvrtom svesku S duhovnim velikanima kroz travanj (str. 341-342):

„I Danica pripada svetačkom Zagrebu - Zagrebu biskupa A. Kažotića, biskupa J. Langa, p. Venedlina Vošnjaka, Ivana Merza, Avelina Ćepulića, Marice Stanković, Vlaste Arnold, o. Ante Antića, kardinala Alojzija Stepinca  i tolikih drugih junaka i junakinja duha koji su se svim silama trudili živjeti prema Evanđelju Isusa Krista.  Njihovo je životno svjedočanstvo za nas veliko ohrabrenje i zato je dobro da ih sve više otkrivamo.“

         Završavam ovaj nagovor Daničnim riječima u kojima je sažet sav njezin život i sva njezina duhovnost, a te su riječi danas uklesane i spomen ploči na njezinom grobu na Mirogoju:

"Htjela bih se popeti na visoku goru da doviknem cijelom svijetu kolika je ljubav Srca Isusova!"


U čast Danice Širola održat će se večer poezije i proze na kojoj ćemo se upoznati s nadahnutim stihovima i tekstovima Danice povodom obilježavanja 98. godine njezinog rođenja za Nebo.

Poetsko-prozna večer održat će se 5. rujna u dvorani Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Bogovićeva 1 u Zagrebu s početkom u 19 h. Bit će to lijepa prilika za sve koji žele upoznati „djevojku sveta života i blažene smrti“ kako bi se što dalje i što više proširio glas o Danici i otvorio postupak za proglašenje blaženom.

Također će se promovirati i Zbornik „Kršćanske vrline Danice Širola“ s Okruglog stola održanog 12. travnja.

danica šriola večer poezije

Radio Marija

21:01 Glazbena sekunda - tema: 54. Varaždinske barokne večeri; gost: Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri; ur. i vod.: Andrej Paulus
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pjevana krunica za nerođene - svake nedjelje u 15:15 h

Tko pjeva, dvostruko moli - svake nedjelje u 15:15 h u našem je molitvenom programu pjevana krunica za nerođene. Pridružite nam se u zajedništvu...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.