like lika 2024

Četvrto izdanje Like Lika Festival održava se od 7. – 27. rujna u Brinju, Novalji, Gornjem Kosinju, Širokoj Kuli i Krasnom, a predstavit će vrhunske umjetnike i ansamble domaće i svjetske glazbene scene. U suradnji s Rewilding Velebit zakladom, festivalski program nudi stručno vođeno hodanje u NP Sjeverni Velebit.

O Lici se sve više govori kao o poželjnoj destinaciji koja mami i očarava svojim prirodnim bogatstvom, ali i bogatom kulturnom i povijesnom baštinom. Jedno od događanja koje je odjeknulo daleko izvan lokalnih granica – Like Lika Festival temelji se upravo na promidžbi Like kao povijesno važnog prostora u kontekstu stvaranja hrvatskog nacionalnog identiteta izgrađenog širenjem hrvatske riječi i pisma u tiskovinama otisnutim u srednjovjekovnoj tiskari obitelji Frankopan, u Gornjem Kosinju - mjestu koje je zabilježeno na čak 225 povijesnih karti, više nego i jedno u Hrvatskoj. A to je tek jedan detalj bogate festivalske priče koja uglazbljujući autentične lokalitete kulturne baštine, promovira sve ljepote Like!

Ovogodišnje četvrto izdanje Like Lika Festivala, u organizaciji Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae i u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Dr. Ante Starčević u Gospiću, kreće s mjesta gdje prolazi 45. paralela sjeverne zemljopisne širine, iz drvenog Brinja, naseljenog još od pradavnih vremena. Otvorenje Like Lika Festivala održat će se u subotu, 7. rujna u 20 sati u najstarijoj sačuvanoj romaničkoj crkvi u Gackoj, danas kapeli posvećenoj sv. Fabijanu i sv. Sebastijanu – zaštitnicima Gacke, a smještenoj uz samu Jozefinu - povijesnu cestu koja povezuje sjeverno hrvatsko primorje i središnju Hrvatsku. U tom mističnom zdanju, građenom od priklesanih komada kamena, nastupit će sjajni duo Hojsak & Novosel koji je svoj veliki uspjeh na domaćoj glazbenoj sceni, jednako brzo i uspješno pretvorio u međunarodnu senzaciju. Dvojica priznatih virtuoza, Tihomir Hojsak (kontrabas) i Filip Novosel (tambura) započeli su svoje nevjerojatno glazbeno putovanje spojivši dva žičana instrumenta različitih tradicija sviranja, a spajanjem različitih žanrova, uključujući klasični, suvremeni jazz i hrvatski etno, stvorili su specifičan i jedinstven stil.

U Hrvatskoj postoji 107 Marijanskih svetišta gdje hrvate redovito hodočaste, a svako hodočašće prate i Marijanski napjevi koji čine značajan dio hrvatske pučke sakralne glazbene baštine. Mali dio tog ogromnog opusa, većim djelom ispjevanog od puka te neke autorske skladbe koje je kasnije puk i prihvatio, kao i suvremene popularne skladbe, slušat ćemo na programu Gospa u pučkim pjesmama i svjetskoj glazbenoj literaturi u nedjelju 8. rujna u 20 sati u Župnoj crkvi sv. Katarine u Novalji. Svečani koncert povodom blagdana Male Gospe održat će održati sjajna sopranistica Marija Ticl i jedan od naših ponajboljih orguljaša Alen Kopunović Legetin. Na programu su pjesme Mascagnia, Kolba, Matza, Mozarta, Škvorca, s. Fosić, M. Majcen, Gržinčića, Bacha i dr.

I ove se godine Like Lika Festivalom vraćamo se na jedno posebno mjesto – u Gornji Kosinj – dajući podršku Kosinjanima u njihovoj pola stoljeća dugoj patnji uslijed stalnih prijetnji potapanjem zbog izgradnje akumulacijskog jezera. U Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u nedjelju, 15. rujna  u 19 sati nastupiti će fantastični Zagrebački tamburaški kvartet predstavljajući širokoj publici tamburicu kao akademski virtuozni instrument. Na programu su djela Vlaheka, Kelemena, Mozarta, Miletića, Papandopula, Uhlika i Ranogajca.

Slijedeća lokacija Like Lika Festivala je selo Široka Kula koje pripada gradu Gospiću. Cijelo selo i okolica izvor su bogatih arheoloških nalaza iz halštatskoga (14.-15. st.) i starorimskog doba (grobovi, natpisi, putokaz), a u blizini je Gradina (Razvala) - velika ovalna građevina s kulama za koju se smatra da je starorimskog podrijetla. Ovaj kraj je dva puta obremenjen prolivenom krvlju svojih žitelja: u Drugom svjetskom ratu počinjen je zločin u kojem je smrtno stradalo 162 Hrvata, a nekoliko zaselaka u okolici potpuno je nestalo jer su njihovi žitelji protjerani ili pobijeni u etničkom čišćenju Hrvata iz ovog dijela Like. Nažalost krvava povijest se ponovila za vrijeme Domovinskog rata. U Širokoj Kuli župa je osnovana 1860. godine, a crkva posvećena sv. Mateju sagrađena je 1734. godine. Crkva i župni stan razoreni su 1948. godine miniranjem i nije bilo moguće dobiti dozvolu za obnovu. Tek poslije oslobodilačke akcije Oluje obnovljeno je groblje porušeno u agresiji na Hrvatsku i izgrađena je nova Župna crkva sv. Mateja u kojoj će u nedjelju 22. rujna točno u podne, nakon Svete mise, nastupiti uspješni i međunarodno priznati barokni Ansambl Musica Viva kojeg čine Renata Penezić, flauta; Branko Mihanović, oboa; Jasen Chelfi, violončelo i Franjo Bilić, čembalo.

Ovogodišnje izdanje Like Lika Festivala zaključujemo u Nacionalnom Parku Sjeverni Velebit, upisanom na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao dio zajedničke svjetske baštine 13 zemalja pod nazivom „Bukove prašume u Karpatima i drugim područjima Europe”. Riječ je o 1289 hektara bukove šume! Centar za posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit je Kuća Velebita u Krasnu, čiji se postav proteže na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju kako bi se posjetiteljima što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost. Program završnice 4. Like Lika festivala započinjemo u petak 27. rujna u 16 sati, upravo u Kući Velebita, izložbom „Fotografije divljine“ koja je nastala u suradnji s Rewilding Velebit zakladom - neprofitnom organizacijom koja se već cijelo desetljeće bavi zaštitom prirode i divljih životinja na Velebitu, provodeći razne mnogobrojne aktivnosti kojima je cilj poboljšati stanje divljine na Velebitu na dobrobit prirode i čovjeka. Zaklada prati brojnost životinja i provodi aktivnosti na temelju tih saznanja, provodi prirodnu ispašu, bavi se zaštitom šuma, potpomaže suživot divljih životinja i čovjeka, potiče bavljenje održivim turizmom baziranim na prirodi, provodi razne radionice, seminare i predavanja za djecu i odrasle i razne druge aktivnosti. Nakon razgledanja stalnog postava i izložbe, u 17.30 kreće se na jednosatno vođeno hodanje (uz stručno vodstvo) od Kuće Velebita do Svetišta Majke Božje od Krasna gdje će se u 19 sati održati koncert.

Nastupit će francusko-hrvatski ansambl Dialogos koji je 1997. godine osnovala muzikologinja Katarina Livljanić, a danas je sinonim za srednjovjekovnu glazbu u kojem se izvedbena praksa isprepliće sa znanstvenim radom. Ansambl će izvesti glazbenu monodramu Judita - pripovijest renesansne Hrvatske prema tekstu Marka Marulića. Marulićevi spisi doživjeli su velik uspjeh u Europi tijekom 16. i 17. st., gdje su tiskani mnogo puta u latinskom izvorniku i u prijevodima na druge jezike. Čitali su ga mnogi uglednici europskih renesansno-humanističkih elita s kojima je dijelio duhovne, kulturne i književne poglede. Biblijska priča o Juditi, betulijskoj udovici koja ubija neprijatelja Holoferna da oslobodi svoj narod, postala je temeljem srednjovjekovne hrvatske književnosti u stihovima Marka Marulića, čiju 500. obljetnicu smrti ove godine obilježavamo „Godinom Marka Marulića“. Napisana na hrvatskom jeziku, u stilu glagoljaških pjesnika, Judita je jedan od rijetkih tekstova koje je Marulić napisao na materinjem jeziku. U glazbenom smislu, glazbena monodrama Judita je rekonstrukcija nastala istraživanjem i korištenjem gregorijanskih, beneventanskih i glagoljskih izvora srednjovjekovne Dalmacije te proučavanjem glagoljaškog pjevanja u usmenoj tradiciji, pri čemu je bilo potrebno proučiti najarhaičnije slojeve onoga što se naziva glagoljaškim napjevom.

U ovoj glazbenoj monodrami Juditu i Holoferna, sa svim personificiranim demonima koji nastanjuju unutarnji svijet njihovih umova, izvodi Katarina Livljanić - ženski glas u više uloga i širokog spektra vokalnih nijansi, kao i gusle, lirica u izvedbi Albrechta Maurera i arhaične frule u izvedbi Norberta Rodenkirchena. Oni zajedno grade priču koja se odvija u sve većoj emocionalnoj gustoći, transponirajući ovu drevnu priču, sa svojim snažnim i nostalgičnim dalmatinskim melodijama, u intrigantan kazališni kontekst.

Koncertom u Krasnu Like Lika Festival želi pomoći i Udruzi Sanus iz Splita, usmjerenoj na poboljšanje kvalitete života djece i mladih oboljelih od malignih bolesti i njihovih obitelji. Naime, udruga je u potrebi za rehabilitacijskim centrom za djecu koja prođu kemoterapiju već cijelo desetljeće. Postojala je dobra volje, Grad Senj poklonio je zemljište u Krasnu za projekt rehabilitacijskog centra koji je financiran od strane Republike Hrvatske. No, nažalost nakon što su sve studije izvodljivosti i pripreme realizirane i predstavljene u medijima uz cijelu svitu državnog vrha predvođenog tada još gđom Kosor, cijela priča je stala, studija je iz Odjela za zdravstveni turizam Ministarstva zdravstva arhivirana u podrumima Ministarstva, a udruga se još uvijek bori za centar za rehabilitaciju djece i mladih nužan za oporavak nakon teških terapija. Udruga je ispratila nekoliko generacija današnjih roditelja koji su nekada bili korisnici kampova za rehabilitaciju i uspješno se othrvali zloćudnoj bolesti. Nadamo se da će naš poziv u pomoć uroditi plodom da se nađe brzo i efikasno rješenje od strane Vlade RH za ovaj gorući problem koji je već odavno u planu realizacije.

Svi festivalski koncerti snimaju se i biti će dostupni na YouTube kanalu Like Lika Festivala, kao i na svim referentnim digitalnim glazbenim platformama (Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music i dr.). Ulaz na sve koncerte je slobodan.

 

4. LIKE LIKA FESTIVAL

7. – 27. 9. 2024.

Brinje, Novalja,

Gornji Kosinj, Široka Kula, Krasno

7. 9. – SUBOTA – 20.00

Kapela sv. Fabijana i Sebastijana – Brinje

Tradicija u novom ruhu

Hojsak & Novosel

tambura i kontrabas

8. 9. – NEDJELJA – 20.00

Crkva Sv. Katarine – Novalja

Gospa u pučkim pjesmama i svjetskoj glazbenoj literaturi

Marija Ticl, sopran

Alen Kopunović Legetin, orgulje

15. 9. – NEDJELJA – 19.00 

Crkva sv. Antuna Padovanskog - Gornji Kosinj

Tamburica kao akademski instrument

Zagrebački tamburaški kvartet

22. 9. – NEDJELJA – 12.00

Crkva Sv. Mateja – Široka Kula

Hrvatski i svjetski barok

Ansambl Musica Viva

27. 9. – PETAK – 19.00

Svetište Majke Božje od Krasna – Krasno

Marko Marulić: Judita – povodom Marulićeve godine

Ansambl Dialogos


Izvor: Like Lika Festival

Radio Marija

21:01 Glazbena sekunda - tema: 54. Varaždinske barokne večeri; gost: Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri; ur. i vod.: Andrej Paulus
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pjevana krunica za nerođene - svake nedjelje u 15:15 h

Tko pjeva, dvostruko moli - svake nedjelje u 15:15 h u našem je molitvenom programu pjevana krunica za nerođene. Pridružite nam se u zajedništvu...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.