manastir u kijevu pixabay naslovna

Svjetsko vijeće Crkava kritiziralo je zakon kojim je Ukrajina omogućila zabranu Ukrajinske pravoslavne Crkve bliske Moskvi, izvijestila je u ponedjeljak 26. kolovoza KNA.

U pismu što su ga potpisali glavni tajnik Svjetskog vijeća Crkava Jerry Pillay i predsjednik središnjeg odbora Ekumenskog vijeća Crkava u Austriji Heinrich Bedford-Strohm, Vijeće poručuje kako je „najdublje uznemireno mogućnošću neopravdanog kolektivnog kažnjavanja cijele vjerske skupine i povredom načela slobode vjeroispovijesti i religije u okviru novog zakona“.

Ekumensko vijeće Crkava pozvalo je ukrajinsku vladu da u poduzimanju „mjera, koje mogu povrijediti temeljno pravo na slobodu vjeroispovijesti i religije i potkopati socijalnu koheziju, u ovom vremenu nacionalnog izvanrednog stanja daju prednost oprezu“. Vijeće je uzelo k znanju postupak u šest koraka koji prethodi zabrani. Upozorava da se tijekom istrage mora slijediti pravičan i nepristran pristup.

Svjetsko vijeće Crkava istodobno naglašava da ukrajinske vlasti imaju pravo i odgovornost braniti teritorijalni integritet zemlje i štititi svoje građane, posebice glede ilegalne invazije i oružane agresije Rusije.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upravo se na to poziva. On je u subotu naglasio da se tim zakonom oslobađa ukrajinsko pravoslavlje od „moskovskih vragova“. U Ukrajini su od 2022. osuđeni desetci svećenika Ukrajinske pravoslavne Crkve zbog špijunaže za rusku obavještajnu službu i opravdavanja ruske agresije na Ukrajinu.
Poglavar Grkokatoličke Vrkve u Ukrajini veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk podržao je zakon. Prema njegovim riječima, Rusija je Ukrajinsku pravoslavnu Crkvu, povezanu s Moskvom, upotrijebila kao sredstvo militarizacije.
Papa Franjo je u nedjelju nakon molitve Angelusa u Vatikanu izjavio kako strahuje za slobodu vjeroispovijesti u Ukrajini. Molitva nije zločin, rekao je, naglasivši kako se svakome čovjeku koji želi moliti treba dopustiti da moli i to u crkvi koju smatra svojom. „Molim vas, ni jedna kršćanska Crkva ne bi trebala biti zabranjena, izravno ni neizravno“, poručio je Papa, dodavši: „neka se Crkve ne dira“.

Ruski pravoslavni moskovski patrijarh Kiril I. pozvao je u subotu poglavare pravoslavnih Crkava na prosvjed zbog ukrajinskog zakona. Kiril, blizak ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu, uputio je odgovarajuća pisma Papi i predstavnicima drugih vjeroispovijesti. Zakon su osudili i poglavar Armenske apostolske Crkve katholikos Karekin II. i grčki pravoslavni patrijarh antiohijski Johannes X. Yazigi.
Ukrajinski parlament je 20. kolovoza dao zeleno svjetlo za zabranu ogranaka Ukrajinske pravoslavne Crkve koji su povezani s Moskvom. Ukrajinske vlasti tvrde da Ukrajinska pravoslavna Crkva i njezin poglavar, kijevski mitropolit Onufrije nisu prekinuli veze s Ruskom pravoslavnom Crkvom te da predstavljaju instrument utjecaja Moskve u ruskom ratu protiv Ukrajine. Ukrajinska pravoslavna Crkva odbacuje te optužbe podsjećajući da se u svibnju 2022. odcijepila od Moskovskog patrijarhata.
Novi ukrajinski zakon predviđa mogućnost zabrane dijelova i struktura Ukrajinske pravoslavne Crkve ako su povezani s Rusijom i šire ideologiju „Ruskog svijeta“. Ukrajinska pravoslavna Crkva kao cjelina ne može biti zabranjena u jednom jedinom sudskom postupku, jer nema pravnu osobnost.

 


Tekst: IKA

Foto: Pixabay

Radio Marija

21:01 Glazbena sekunda - tema: 54. Varaždinske barokne večeri; gost: Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri; ur. i vod.: Andrej Paulus
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pjevana krunica za nerođene - svake nedjelje u 15:15 h

Tko pjeva, dvostruko moli - svake nedjelje u 15:15 h u našem je molitvenom programu pjevana krunica za nerođene. Pridružite nam se u zajedništvu...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.