16 08 sumanovci vg 6

Uočnica Velike Gospe, u srijedu, 14. kolovoza 2024. u svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke započela je misom u 17 sati, a nastavljena je misom bdjenja koju je predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić. Vidjevši mnoštvo prisutnih vjernika, biskup Ivan izrazio je zadovoljstvo jer hodočasnici i nakon slavlja velikog jubileja dolaze u svetište da se uteknu Gospi Šumanovačkoj, osjete Božju blizinu i prisutnost te se nahrane kod euharistijskog stola.

Pozvao je vjernike da otpjevaju zavjetni zaziv Gospi Šumanovačkoj koji je on sam napisao i skladao, a harmonizaciju je napravio vlč. Dejan Bubalo, župnik Župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Višnjevcu, koji glasi: Raskriljenih ruku, o skrovita Majko, moli za nas, krijepi nas, naša Gospo Šumanovačka! Biskup je istaknuo da je zaziv napisan u znak zahvalnosti i na spomen s. Patricije Šestak ( 1948. – 2022.) orguljašice, voditeljice župnog zbora, katehistice i sakristanke, koja je najveći dio svog redovničkog života djelovala u župi Gunja i u svetištu Šumanovci.

U svojoj homiliji biskup Ivan osvrnuo se na prizor Gospina kipa u šumanovačkom svetištu koji je prikazan s raširenim rukama i upućuje na njezino slavno uznesenje te je rekao: „Te su ruke na njezinu liku ovdje u Šumanovcima široko raskriljene – kao da nam naznačuju radost i ushićenost, otvorenost koja se predaje susretu s Bogom, Njegovoj snazi i djelu Njegova spasenja. Te raskriljene ruke ujedno su raširene prema nama – prikazane kao da očituju svu širinu otvorenosti prema nama; kao da nas njima Marija dočekuje i poziva, vodi nas i usmjeruje, baš onako kako joj Crkva o ovoj svetkovini pjeva u misnom hvalospjevu Predslovlja: ona je putokaz nade i utjehe. U susretu s njom, slaveći njezino uznesenje mi dozivamo u pamet Božja djela spasenja: onaj koji je rođen u Marijinu krilu, koji je za nas umro i uskrsnuo – Krist Gospodin, sve nas želi privesti punini života u vječnosti, kamo je baš po djelu Kristova uskrsnuća prispjela Djevica Marija.“

16 08 sumanovci vg 4

Biskup Ivan podsjetio je da prava pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji uvijek upućuje Isusu, te je između ostaloga rekao: „Ovdje u Šumanovcima, Marijino majčinstvo označeno je kao majčinstvo skrovite Majke. Čini mi se da u toj oznaci nije riječ o nečem sakrivenom, tajanstvenom… Doduše, možda je neko pomislio na izdvojenost ovoga mjesta – malo udaljeno od naselja, u šumi, ovdje na krajnjem istoku naše domovine Hrvatske. Skrovitost nam je i ovdje razumjeti na tragu biblijske novozavjetne pouke. Što govori Krist kad poziva na molitvu i post te na svjedočanstvo u djelima ljubavi prema siromašnima i potrebitima? Isus poziva na skrovitost, štoviše i Oca nebeskoga pokazuje kao onoga koji vidi u skrovitosti. U tom je zapravo najsnažnije izrečen poziv protiv puke izvanjskosti, samo vidljive vanjštine, koja najčešće ne odgovara nutrini i iskrenosti čovjekova srca te onoj pravoj dubini na kojoj se odvija čovjekov život, sa svim radostima, izazovima i poteškoćama. Skrovitost je, zapravo, potpuna suprotnost licemjerju, na putu vjere i života uopće, kojoj se Isus najviše suprotstavljao prokazujući izvitoperene i neiskrene stavove farizeja i pismoznanaca. A mi, zazivajući „skrovitu“ Majku, u susretu s njom želimo iznijeti istinsku stvarnost svoga života – prikazati ono čime su doista ispunjeni naši dani, sve ono oko čega se trudimo, što nam je važno i čime se nadahnjujemo; svoje uspjehe i radosti, zahvalna i ponizna srca, kao i svoje poteškoće, padove i grijehe, razočaranja, tuge i bolesti.“

Završavajući svoju homiliju pomoćni đakovačko-osječki biskup je rekao: „Kad je ovo svetište prošle godine proslavljalo jubilej svoje 650. obljetnice, prepoznao sam kako je snažan naglasak stavljen na krijepost ufanja, tj. kršćanske nade, zato se i Mariji upravljao zaziv Majko dobre nade. A i nadolazeći jubilej Svete godine 2025., kojeg ćemo proživljavati s cijelom Crkvom, označen je geslom Hodočasnici nade. Potaknuo je zatim vjernike da sve svoje osobne nade i tjeskobe izruče Majci „s obnovljenom spremnošću odgovoriti Gospodinu koji nas je sve pozivao da budemo dionici njegova spasenja i glasnici njegove Radosne vijesti“. Procesijom prema kapeli u šumi završilo je središnje misno slavlje uočnice pjevanjem marijanskih pjesama i zavjetnog zaziva te zavjetnom molitvom Gospi Šumanovačkoj, a te večeri slavljeno je još jedno misno slavlje.

16 08 sumanovci vg 5

Na samu svetkovinu Velike Gospe ili „Gospojinu“ kako kažu vjernici iz Cveferije, mnoštvo vjernika došlo je na misna slavlja u 6; 7:30 i 9 sati. Središnje misno slavlje predvodio je vlč. Igor Grahovac, grkokatolički svećenik Križevačke eparhije. Ostala misna slavlja predvodili su svećenici Drenovačkog dekanata, a liturgijsko pjevanje animirali su župni zborovi Drenovačkog dekanata te zbor mladih iz Gunje.

Duhovna priprava za svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke započela je u nedjelju, 11. kolovoza euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Ivan Živić, upravitelj svetišta i župnik Župe sv. Jakova apostola u Gunji te upravitelj Župe svetog Jurja u Đurićima. Večer je završila duhovnim koncertom Zvonimira Kalić i Banda Noel. Fra Vinko Brković, župni vikar Župe svetog Antuna Padovanskog u Našicama, nastavio 12. i 13. kolovoza duhovnu obnovu razmatranjima o Mariji kao Kovčegu Saveza i Zvijezdi jutarnjoj – zazivima iz Lauretanskih litanija.

Vlč. Živić na kraju je zahvalio svim svećenicima na neumornom ispovijedanju tijekom priprave i uoči svetkovine, svim vjernicima koji su i ove godine dolazili u velikom broju, predmoliteljima Gospine krunice i svima koji su pomogli – svatko na svoj način – dostojanstvenom slavlju Velike Gospe.

Tekst: Matilda Šokčević / foto: Dragutin Mitrović

Izvor: djos.hr

Radio Marija

21:01 Glazbena sekunda - tema: 54. Varaždinske barokne večeri; gost: Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri; ur. i vod.: Andrej Paulus
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pjevana krunica za nerođene - svake nedjelje u 15:15 h

Tko pjeva, dvostruko moli - svake nedjelje u 15:15 h u našem je molitvenom programu pjevana krunica za nerođene. Pridružite nam se u zajedništvu...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.