devetnica gospi 024

Pod geslom „Majko Crkve, moli za nas“ u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske je počela duhovna priprava za proslavu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo – Velike Gospe. Od ranih jutarnjih sati hodočasnici su pristizali iz župa cetinskog kraja i sinjskih naselja. Od 5:30 sati hodočasnici su imali prigodu za sakrament Pomirenja. Misno slavlje u 6 sati na oltaru Čudotvorne Gospe Sinjske predvodio je župnik Župe Gospe Sinjske fra Antonio Mravak u suslavlju župnika Župe Bitelić-Zasiok don Josipa Bečića. Fra Antonio je u propovijedi istaknuo važnost preobraženja u našim životima. “Ne možete sami nositi terete života ako niste duhovno snažni“, istaknuo je. “Gospa nas kao Majka uvijek šalje na svoga Sina-Idite mome Sinu. I vjerujte! Činite duhovno predanje da vas vodi. Tražite ga u sakramentima, u Euharistiji i Svetoj ispovijedi. Tražite ga svaki dan. I kada spoznate koliko vam je moj Sin blizu onda ćete shvatiti da samo tako možete doživjeti preobrazbu“, rekao je, između ostalog, fra Antonio. Na završetku misnog slavlja župnik je predmolio molitvu 1. dana devetnice Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Po tradiciji Svetišta u 7 sati hodočaste vjernici filijalnih zajednica sinjske župe. Prvi su Gospi hodočastili vjernici filijalne zajednice Sv. Ivana apostola iz Glavica sa župnim vikarom fra Tonijem Šimunovićem. Misnim slavljem predsjedao je professor na KBF u Splitu fra Domagoj Runje uz koncelebraciju župnog vikara fra Tonija, svećenika rodom iz Glavica fra Josipa Jurića Šolte, fra Daniela Stipanovića, fra Tina Labrovića. U misnom slavlju oko oltara Gospodnjeg posluživao je bogoslov fra Silvio Romac.

Fra Domagoj se u propovijedi spomenuo znamenitog svećenika iz Glavica, fra Ante Jadrijevića, koji je prije točno 90 godina napisao pjesmu “O Gospe Sinjska”. Bila je to prva i zadnja pjesma koju je u životu napisao, ali i ta jedna bila je dovoljna da fra Ante uđe u povijest. “Na tebi neba blista se kras, o Gospe Sinjska budi nam spas. Taj nebeski kras nije nitko drugi nego sam Isus Krist, Sin Božji i Sin Marijin. U njemu je sva krasota, u njemu je sva ljepota božanstva i čovještva”, rekao je fra Domagoj.

U 9 sati Čudotvornoj Gospi Sinjskoj hodočastili su vjernici Župe Otok-Udovičići s župnikom fra Nikicom Ajdučićem. Uz brojne vjernike na misi su bili redovnici i redovnice iz tog kraja, a slavljem je animirao zbor Župe sv. Luke-Otok pod vodstvom Lucije Džimbeg. Euharistijskim slavljem predsjedao je fra Domagoj Runje, a koncelebrirali su: župnik fra Nikica, svećenici rodom iz otočke župe fra Bože Norac-Kljajo, fra Ivan Norac-Kljajo, fra Krešo Samardžić, fra Dušan Džimbeg, fra Jakov Viro, fra Neven Pavlinušić, fra Filip Milanović Trapo, fra Frano Milanović-Litre, fra Slaven Milanović-Litre, fra Ivica Erceg, a oko oltara Gospodnjega posluživao je bogoslov fra Ante Mioč.

Fra Domagoj je u propovijedi govorio o ranama sv. Franje Asiškog i blagdanu Preobraženja Gospodinova. “Smisao našeg života, naše kršćansko poslanje, sastoji se u tome da nastojimo pratiti stope Gospodina našega Isusa Krista, da mu postajemo u svemu slični. Najsličnija bila mu je Njegova majka Marija za koju je sv. Franjo rekao da je Ona odjeća njegova. Pa eto ta odjeća koju vidimo kod Preobraženja bila je u potpunosti bijela pa polazeći od te Franjine rečenice usuđujemo se u toj odjeći prepoznati Njegovu bezgrešnu, prečistu Majku koja nam na našem kršćanskom putu pomaže da se iz dana u dan sve više suobličujemo s Kristom”, rekao je fra Domagoj.

Večernji program u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske počinje molitvom krunice u 18:15 sati. U devetnici Gospini propovijednici uz fra Domagoja Runju su još don Ante Mateljan profesor na KBF u Splitu i katedralni župnik u Splitu, don Vjenceslav Kujundžić župnik Župe Mertojak u Splitu, fra Jozo Grbeš provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Zdravko Dadić provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene i don Damir Šehić profesor na KBF u Splitu i župnik Župe sv. Šime u Zadru.

Prijenos uživo večernjeg programa devetnice iz Svetišta u Sinju te vigiliju prenosit će Laudato televizija i internet stranice župe i svetišta. Na svetkovinu Velike Gospe središnje misno slavlje u 11 sati prenosit će Hrvatska televizija. Župa i Svetište Gospe Sinjske predstavili su javnosti i besplatnu mobilnu aplikaciju Gospa Sinjska preko koje će se jednostavnije i brže moći pratiti sva događanja i najave iz Svetišta i Župe.

Izvor: Svetište Gospe Sinjske

Radio Marija

21:01 Glazbena sekunda - tema: 54. Varaždinske barokne večeri; gost: Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri; ur. i vod.: Andrej Paulus
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pjevana krunica za nerođene - svake nedjelje u 15:15 h

Tko pjeva, dvostruko moli - svake nedjelje u 15:15 h u našem je molitvenom programu pjevana krunica za nerođene. Pridružite nam se u zajedništvu...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.