img 2024 037 006

Banjolučki biskup Željko Majić, u koncelebraciji 11 svećenika, slavio je u petak, 19. srpnja, sv. Misu zadušnicu za pokojnoga svećenika vlč. Anđela Bartulicu u međugorskom groblju „Brzomelj“. Sprovodne obred predvodio je fra Zvonimir Pavičić.

Banjolučki biskup Željko Majić, u koncelebraciji 11 svećenika, slavio je u petak, 19. srpnja, sv. Misu zadušnicu za pokojnoga svećenika vlč. Anđela Bartulicu u međugorskom groblju „Brzomelj“. Sprovodne obred predvodio je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić. Obitelji pokojnoga svećenika izraze sućuti uputili su i umirovljeni banjolučki biskupi Franjo Komarica i Marko Semren. Na sprovodu je bio i lijep broj časnih sestara iz Banja Luke (Klanjateljice Krvi Kristove i Misionarke Ljubavi) s kojima je vlč. Anđelo redovito slavio sv. Misu i bio im na raspolaganju za duhovne potrebe, ali i Školskih sestara franjevaka hercegovačke provincije Sv. Obitelji.

Donosimo propovijed biskupa Željka.

img 2024 037 005

Curriculum vitae

Angelo Petar Bartulica rođen 29.6.1974. u St. Joseph, Missouri, SAD.

Njegovi roditelji Nikola i Božica rođena Krešić uz vlč. Anđela imaju još 4 djece; tri sina: Stjepu, don Matu i Nikolu te kći Ninu.

Za svećenika biskupije Kansas City- St. Joseph, u državi Missouri – USA, zaređen je 20. prosinca 2008. godine.

Kako se odlučio za svećeništvo sam je rekao u jednom intervju koji je objavljen 14. veljače 2017. godine: „U mladosti me je interesirala kriminalistika i mislio sam da ću se cijeli život baviti tim poslom. Zato sam i upisao i završio fakultet kriminalistike. Želja mi je bila postati agentom FBI-a. No, nešto mi je govorilo da se trebam preobratiti, intenzivnije živjeti duhovnim životom. Stoga sam upisao teologiju i nakon 6 godina zaređen sam za svećenika.“

U rodnoj Biskupiji započeo je svoje svećeničko služenje u službi župnika u samom gradu Kansas Citiy-u. Boljelo ga je nasljeđe rasizma koji se osjećalo u gradu njegova svećeničkoga djelovanja kao i netolerancija prema sve većem broju migranata, posebno iz Afrike. Stoga je ozbiljno razmišljao o odlasku u afričke misije i da svoj svećenički život posveti misijama. No, susret s biskupom Komaricom u listopadu 2015. njegovu želju za afričkim misijama preusmjerio je prema misiji u Bosni i Hercegovini, odnosno prema pastoralnom radu u Banjolučkoj biskupiji.

img 2024 037 001

„Nisam mnogo razmišljao i brzo sam prihvatio biskupov poziv. Od prvoga dana imao sam osjećaj da je Banja Luka pravo mjesto za mene,“ svjedoči vlč. Anđelo u istom intervju. Najprije je u Biskupiji djelovao prema Ugovoru koji su sklopili biskupi na 3 godine (2016.-2019.), a nakon toga (2019.) kao inkardinirani svećenik Banjolučke biskupije.

U Banjolučkoj biskupiji bio je upravitelj župe sv. Petra i Pavla u Šimićima (2016.-2018. ) i župnik župe sv. Josipa u Novoj Topoli od 2018. godine. Godine 2019. pridodana mu je, u svojstvu upravitelja župe, i župa sv. Ivana Krstitelja u Bosanskom Aleksandrovcu. Za vrijeme službe u Novoj Topoli rado se stavio na raspolaganje za duhovnu skrb sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove u samostanu u Novoj Topoli, a bio je zadužen i za filijale Čelinovac i Trošelj. Slavio je sv. Mise i sa sestrama Misionarkama Ljubavi sv. Majke Terezije u Banjoj Luci i bio im na raspolaganju za njihovu duhovnu okrjepu.

Preminuo je, kako nam je svima poznato , u subotu, 13. srpnja u Caritasovu domu za starije i nemoćne s hospicijem „Betanija“ u Čapljini. Dok Boga molim da primi njegovu dušu, iskreno zahvaljujemo svima koji su uložili napor oko njegova zdravlja i dostojanstvenoga života u teškoj bolesti: Osoblju SKB-â u Banjoj Luci, Dubrava – Zagreb i Mostar kao i osoblju Caritasova doma „Betanija“ koji su ga rado primili i bili spremni na dugotrajnu njegu te svima koji su se na razne načine brinuli oko narušenoga njegova zdravlja i u molitvi preporučivali Bogu njegovo ozdravljenje i duhovno spasenje.

img 2024 037 003

Domovina je naša na nebesima

Sv. Pavao apostol u Poslanicima Filipljanima, iz koje smo izabrali ulomak za ovo misno slavlje i naše promišljanje, jasno poučava:“ Naša je domovina na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja Gospodina našega Isusa Krista: snagom kojom ima moć sve sebi podložiti on će preobraziti ovo naše bijedno tijelo i suobličiti ga tijelu svome slavnomu.“

Naš brat svećenik u ovozemaljskom putovanju od 50 godina imao je tri domovnice – državljanstva: hrvatsko – nasljedno po roditeljima, američko po rođenju i bosansko-hercegvčko, zemlje u koju je „ponukan Duhom“ došao naviještati evanđelje, sakramentalno krijepiti i evanđeoski tješiti malobrojne vjernike povjerenih mu župa, snažno vjerujući u bolju i sretniju budućnost ove zemlje; da se „u BiH može stvoriti nešto pozitivno što svijet nije vidio“

No, duboko je bio svjestan da to nešto pozitivno što svijet nije vidio može se stvoriti jedino ako si zagledan u Nebesa, u nebesku Domovinu, ako sve svoje duhovne, umne i fizičke snage povjeriš snazi koja jedina ima moć preobraziti ovo naše bijedno stanje i suobličiti ga svome tijelu slavnome. Zato ne treba čuditi da je svoj mladenački entuzijazam da postane dijelom FBI-a suobličio Tijelu Kristovu, postao njegov vrijedni ud na izgradnji Kraljevstva Božjega; „kraljevstvo istine i života, kraljevstvo svetosti i milosti, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira”.

Poznato nam je da je naš pokojni brat svećenik iznimno častio Blaženu Gospu. Već je u Americi započeo s, kako ga je on nazvao, projektom „Jutarnja Zvijezda“ koji je imao za cilj širenje pobožnosti prema Isusovoj Majci i našoj majci u Milosti – Blaženoj Gospi. Sveti Ivan Pavao II, papa, u jednoj od svojih molitva blaženoj Gospi za narod Oceanije, Maku Božju časti kao Zoru kraljevstva Božjega – Zvijezdu mora. Stoga i mi ispraćajući dušu pokojnoga svećenika Anđela preporučujemo ga zagovoru nebeske Majke Marije; da ugleda slavno lice njezina Sina i našega Spasitelja, lice puno milosti i istine; da uđe u Domovinu u kojoj više srce nije organ koji pumpa krv kroz žile i koji u svakom času može zatajiti, Domovinu u kojoj je Srce nepresušno vrelo života, ljubavi, milosti, oproštenja, svetosti.

Bog mu bio milostiv, oprostio mu svaki grijeh koji je u svojoj slabosti učinio, a dobra dijela ustostručio i otvorio mu vrata Domovine na nebesima.

U ime biskupa, svećenika, redovnika, redovnica i vjernika Banjolučke biskupije želim pokojnom bratu svećeniku izraziti zahvalnost za sve dobro što je kroz 9 godina služenja u Banjolučkoj crkvi učinio. Iskrena zahvala i roditeljima koji su ga od Boga kao dar primili, u vjerni odgojili i u svećeništvo radosno darovali. Dok još jednom izražavam iskrenu sućut obitelji i svima koje je ova, ljudski gledajući prerana smrt, posebno ožalostila, a za pokojnog brata svećenika trajno molimo:

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine.

Izvor: Klanjateljice.hr

 

Radio Marija

04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.