2407 SKAC DU 10 32

Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) proslavio je u subotu 13. srpnja 10. godina djelovanja. U dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku okupili su se osnivači Udruge, dosadašnje vodstvo, bivši i trenutni članovi Udruge, organizacije i javne ustanove s kojim SKAC surađuje kroz razne projekte.

Pokretačka snaga i srce dubrovačkog SKAC-a od samih početaka, Ana Marčinko ispričala je kako je došlo do nastanka dubrovačkog SKAC-a kao jednog od SKAC-ova u Hrvatskoj koje je sanjao i pokrenuo isusovac p. Luka Rađa. Prvi SKAC je nastao u Zagrebu. Marčinko je kazala kako je njezin prijatelj Silvio Puljić smatrao da u svakom mjestu gdje ima sveučilište treba biti i SKAC te su krenuli u osnivanje splitskog SKAC-a. „Ja sam tad prepoznala SKAC kao mjesto gdje svaki mladi čovjek može pronaći svoje mjesto, razvijati talente, donositi nove ideje koje se onda mogu dalje razvijati i tako može nastajati nešto novo“, kazala je Marčinko, tada studentica teologije u Splitu. Ubrzo se morala vratiti u Dubrovnik kako bi sudjelovala u pripremama za Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) 2014. godine. Taj skup mladih okupio je oko 1600 volontera od kojih 1450 srednjoškolaca i 150 studenta i mladih radnika što je bila početna pozicija za osnivanje SKAC-a u Dubrovniku te se pristupilo tome. Dubrovački SKAC je utemeljen 14. srpnja 2014. godine.

Marčinko se osvrnula zatim na proteklih deset godina i spomenula razne projekte koje je dubrovački SKAC provodio i koji su oblikovali one koji su u njima sudjelovali, ali i kojima su oni doprinosili dobrobiti svijeta i grada. Istaknula je kako se danas ponosi onim što je SKAC činio, bez ijednog zaposlenog i s brojnim volonterima. Ako smo jedno mlado srce uspjeli pokrenuti na razumijevanje potreba ljudi oko sebe, vrijedilo je, zaključila je Marčinko.

Ključni sudionik u počecima dubrovačkog SKAC-a i projekta M-ljetovanje te osoba koja je dugo godina pratila SKAC_DU u duhovnom rastu, don Hrvoje Katušić u svom obraćanju istaknuo je kako je za mlade ljude karakteristično da imaju snove kojima bi mijenjali svijet da postane ljepše mjesto za život. U Crkvi novi val svježine donose novi pokreti, a u civilnom društvu u sektoru udruga mladi se okupljaju oko svojih snova kako bi činili nešto dobro za društvo. „SKAC je san jednog čovjeka, čovjeka koji je htio mijenjati društvo u kojem je živio, p. Luke Rađe“, kazao je svećenik Katušić te nastavio govoriti o počecima SKAC-a iz svoje perspektive. Prvi veliki projekt kojeg je SKAC_DU preuzeo na sebe je organizacija M-ljetovanja. Opisao je svoje iskustvo kampiranja na Modravama koje je na njega ostavilo jak dojam i promijenilo njegov svećenički život. Teško je to prenijeti riječima, ali svi koji su to prošli znaju o čemu govorim, kazao je. Spomenuo je i p. Iku Mandarića koji je želio osnovati Modrave 2 te su mu pomogli tražiti prikladan prostor na području Dubrovačke biskupije. Nisu ga našli i bili su odustali, no onda im je jedna osoba predložila upravo ono što im je trebalo – polje Bobovište na otoku Mljetu. Katušić je opisao i mnoge druge poteškoće s kojima su se susretali dok su uspjeli pokrenuti duhovno-edukativno-ekološki program za mlade na Mljetu. Sada se M-ljetovanje održava u četiri ljetna termina, na svakom terminu sudjeluje 20 djevojaka i 20 mladića te dvadesetak volontera kao i duhovnici. Kroz proteklih deset godina oko 1400 studenata iz Hrvatske i inozemstva sudjelovalo je na M-ljetovanju te tridesetak svećenika koji su jedan ili više tjedana preuzimali ulogu duhovnika.

SKAC DU 10 arhiva 31

Katušić je čestitao svima koji su od prvog dana uključeni u SKAC i njegove programe. „Neka vam Bog da hrabrosti da uključujete nove ljude i da nastavite sanjati“, poručio je.

SKAC_DU je do sada imao četiri predsjednika. To su Martina Barkiđija, Tomislav Tomičić, Marija Šarić i aktualna predsjednica Magdalena Katušić, koja se obratila okupljenima. „SKAC ulazi u ljude, teško je to opisati onima koji nisu u njemu“, kazala je i istaknula kako joj je drago služiti drugima. Zahvalila je svima te uime SKAC-a izrekla neke posebne zahvale, osobito dubrovačkim biskupima i svima koji im pomažu. Podijelila je prigodne zahvalnice predstavnicima civilnih i crkvenih institucija koje ih podržavaju kao i osnivačima dubrovačkog SKAC-a, dosadašnjim predsjednicima i potpredsjednicima udruge te predstavnicima SKAC-a iz Zagreba, Splita, Osijeka.

Pjesmom je susret obogatio Trio Lirio, koji je također počeo u dubrovačkom SKAC-u. Sudionici su imali prigodu pogledati video uradak koji je sažeo djelovanje SKAC-a u njegovih prvih deset godina postojanja. Osim SKAC_DU svoj desetogodišnji rođendan ove godine slave dva njegova najveća projekta: M-ljetovanje i 72 sata bez kompromisa. Moderator večeri bio je Mislav Ćimić.

Na svečanosti obilježavanja 10. obljetnice SKAC_DU sudjelovalo je i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan.

Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) je neprofitna udruga civilnoga društva koju vode mladi vjernici katolici uz pratnju svećenika duhovnika, omogućujući svojim vršnjacima – studentima i mladim radnicima Dubrovnika formaciju kroz duhovne i edukativne programe, volontiranje i zabavni sadržaj. SKAC_DU je nastao po uzoru na dvije slične udruge SKAC PALMA (Zagreb) i SKAC ST (Split) koje već dugi niz godina uspješno rade sa studentima u dva najveća hrvatska grada. Udruga je osnovana s ciljem pružanja podrške mladima u razvijanju njihovih talenata i vještina te praćenjem njihovoga osobnog rasta, sa željom za aktivno uključivanje u društvo. SKAC_DU je, kratko rečeno, „platforma” otvorena svim mladim ljudima i svemu onome što oni nose u sebi: kreativnost, mladenačku energiju, ideje. U SKAC-u su mladi idejni tvorci, realizatori i ciljana skupina svakoga programa.

Kroz godine svoga rada, dobitnik je i četiri nagrade za razvoj i promociju volonterstva na području Dubrovnika i to kao organizator „Organizator volontiranja” 2015. i „Organizator volontiranja” 2023. te njegovi volonteri i članovi kao pojedinci „Koordinator volontera” 2016. godine i „Koordinator volontera” 2023. godine. Organizator je i dvaju velikih programa „M-ljetovanje” i „72 sata bez kompromisa” koji okupljaju svake godine preko 300 sudionika/volontera po programu.

SKAC DU 10 arhiva 11

„72 sata bez kompromisa” je međunarodni volonterski program koji ima za cilj potaknuti mlade ljude da stave svoje vrijeme i talente na raspolaganje najpotrebnijima u društvu. Tako su kroz zadnjih deset godina u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji aktivnog provođenja projekta obnovljeni i osposobljeni mnogi životni prostori naših najugroženijih sugrađana, provedene razne ekološke akcije, te ostvarena suradnja s mnogim udrugama i institucijama koje rade s najranjivijim skupinama.

„M-ljetovanje” je duhovno, edukativno – ekološki program koji se već deset godina zaredom održava u polju Bobovište na otoku Mljetu. Mladi od 20 do 35 godina – njih 50 po terminu (ukupno 4 termina godišnje), provode tjedan dana u prirodi, u molitvi i radu u starom masliniku.

Uz ta dva velika godišnja programa SKAC_DU organizira i planinarski križni put (PKP), duhovne vježbe za studente, formacijske programe „Kovačnica” – trogodišnji program kršćanske formacije, Biblijske radionice, planinarenje, različite zabavne programe kao što su filmske večeri, društvene igre, kvizove, ljetne igre mladih, SKAC-ovu adventsku kućicu itd. Također, u organizaciji SKAC-a, održavaju se i tjedne mise za mlade u crkvi Svih svetih (Domino) u Širokoj ulici u Dubrovniku. Za članove organiziraju team building-e, druženja, izlete i razne volonterske akcije kojima pomažu široj zajednici.

Javnosti se SKAC_DU, osim kroz volontiranje, predstavio vrlo uspješnom predstavom “Da, draga” pod redateljskom palicom Tomislava Tomičića, te uz vrhunske glumačke talente Ivana Perića i Krešimira Puljiza.

Tijekom proteklih deset godina ova udruga je postala značajan oslonac mnogim mladima i studentima, pružajući im podršku i mjesto gdje mogu rasti u vjeri i razvijati osobne vještine. U njegovom okrilju rodila su se prijateljstva, kumstva i nastale nove obitelji.

Tekst: Angelina Tadić

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.