dsc 5696 velika

Procesijom i euharistijom koju je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, u utorak 16. srpnja 2024. u Senju je svečano proslavljen blagdan Gospe Karmelske ili kako ju Senjani zovu Gospe Ribarske.

Misu je suslavio dio članova Senjskog kaptola, među kojima domaći župnik i dijecezanski upravitelj mons. Richard Pavlić, preč. Silvio Milin i vlč. Domagoj Tujmer zajedno sa kancelarom i tajnikom preč. Mišelom Grgurićem, preč. Milom Šajfarom, vlč. Nikolom Pršom i fra Jurom Marčinkovićem. Asistirao je bogoslov Marko Butković. Pjevanje je predvodio katedralni zbor pod vodstvom Ivana Prpića Špike, uz orguljsku pratnju Milana Dučića.

Nakon mise središtem Senja prošla je tradicionalna procesija s kipom Gospe Ribarske koju su nosili mornari uz prvopričesnice u bijelom te pratnju Gradske glazbe. U završnoj riječi na trgu ispred katedrale domaćin preč. Pavlić zahvalio je svim dionicima proslave.

Mons. Rogić u svojoj propovijedi spomenuo je kako Gospa i u vrućini ovog ljeta poziva na sabranost, molitvu i k svome Sinu. Poziva na da s pouzdanjem u Božju svemoć, pomoć a nadasve ljubav i oproštenje, iznova se suočiti sa stvarnošću svijeta u kojem živimo. Prihvaćati i nositi svoj križ, sigurnijeg koraka i jasnijeg cilja do kojega želimo stići: Kraljevstvo Božje - zauvijek. To životom želimo svjedočiti onima koji taj put ne poznaju. To u bratskoj ljubavi želimo pomoći jedni drugima na istom putu. To želimo s pomoću zagovora naše nebeske Majke, Gospe Karmelske, ostvariti i za svoje najbliže isprositi, izmoliti Gora Karmel u Izraelu mjesto je proroka Ilija, nakon što je u Izraelu snažno posvjedočio da je Bog jedan jedini. Došli smo Gospi od Karmela, našoj Gospi Ribarskoj Bogomajci, onoj koja se posve predala Bogu, da se po njoj Bog utjelovi i Božja ljubav dode do svakog čovjeka. Onoj koja je Riječ Božju slušala i čuvala na najdoslovniji način. Onoj koja i našu vjeru učvršćuje. To smo je danas došli moliti, to nam danas najviše treba: snage vjere! Otkrivajmo zajedno gdje leži snaga vjere, po naviještenoj Božjoj Riječi: Najprije nam knjiga Postanka otvara oči da prepoznamo kako se dogodio prvi grijeh: iz neposluha, oholosti i sebičnosti.

dsc 5633 velika

Ali, Stvoritelj ne napušta svoje stvorenje, već od početka ima plan spasenja: Kad se napuni mjera vremena, Bog čini djela čudesna, ta Bogu ništa nije nemoguće. To sve očituje u jednom pozdravu: „Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga." Rodit ćeš Sina Svevišnjega koji će kraljevati dovijeka. Gledaj i tvoju rodicu Elizabetu nerotkinju, staricu, ona nosi sina Preteču. Bogu ništa nije nemoguće! Bezgrešna - milosti puna, odabrana i ohrabrena. Marija je puna milosti jer je uvijek Božja. Milosti puna jer je Gospodin s njom Milosti puna jer će na nju sići Duh Sveti i svemoć Svevišnjega će ju osjeniti. Začet će Spasitelja i donijeti ga izgubljenom.čovjeku. Sin Božji od nje uzima ljudsko tijelo, učovječuje se.

Sve to neće značiti da će Mariji, u svemu što je čeka, biti lako. Već od početka nadoći će nevolje, nerazumijevanja, napori, bijeg, ustrajni svakodnevni život pa sve do tragedije Velikog petka kada će svog Sina gledati razapeta. - I dalje ostaje milosti puna i bez grijeha jer je potpuno prihvatila volju Božju, ispunila što je Bog od nje tražio i nikada nije izabrala neki lakši put, svojevoljno odabirući nešto drugo kao dobro a bez Boga, bez Božje volje. U Marijinoj poslušnosti i kroz sve nevolje kroz koje će zbog toga proći, nikada ne gubeći nadu da je Bogu sve moguće. To će jednako trebati vjerovati kod Betlehemskih jaslica uz pjesmu anđela, poklon pastira i kraljeva, ali i u najgušćim tminama Kalvarijskog petka, sve do neizrecive radosti Uskrsnog jutra i nebeskog krunjenja za Kraljici neba i zemlje. Slavimo Mariju, molimo joj se! Ona je naš najveći putokaz i hrabrost u kršćanskom odazivu, u našoj želji da živimo iz vjere u čvrstoj povezanosti s Bogom. Po njoj i nama Gospodin govori: Ne bojte se! Bog ima svoj plan sa svakim od nas. Neće nam uskratiti svoje milosti ako u Marijinoj poniznosti prepustimo svoje putove Kristu. Pa i kroz kušnje, slabosti i padove. Katkada u pomisli da je križ pretežak i čežnji za nekim drugim putem, lakšim. Neće nam Bog uskratiti svoje naklonosti jer nas izabra sebi, za sebe po Isusu Kristu da budemo na hvalu Slave njegove.

dsc 5501 velika

Biskup Rogić završio je riječima: Molit ćemo našu Gospu za cijelu Crkvu Božju da je vodi Duh Sveti i da neustrašivo naviješta Božju Riječ spasenja u slozi i zajedništvu svih krštenika. Da nam Gospa Karmelska isprosi mudrost života i snagu vjere koja će se moći nositi s novim izazovima i kušnjama današnjice. Molit ćemo za sav svijet: mir među narodima, prestanak neprijateljstava koja pogađaju tolike ljude. Molimo da se čovjek današnjice vrati Bogu i pronađe odraz Božjeg bića u sebi, sliku po kojoj je stvoren. Molit ćemo Gospu snagu vjere koja prašta, koja liječi odnose, koja ozdravlja dušu i daje novi polet i radost života. Bezgrješna Djevica Marija u svemu nam je uzor i putokaz, a njezin zagovor utjeha i snaga. - Amen

Foto: Davor Čorić

Izvor: Gospićko-senjska biskupija

 

Radio Marija

04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.