Mlada misa Josipa Vuksanovića 01

Uz mladomisničko geslo Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe (Mt 16,24), svoju mladu misu, u nedjelju, 14. srpnja 2024., u rodnoj Župi Rođenja BDM u Semeljcima, proslavio je mladomisnik đakovačko-osječke
nadbiskupije vlč. Josip Vuksanović. Slavlje je započelo roditeljskim blagoslovom u obiteljskom u domu, a zatim je prema vanjskom liturgijskom prostoru kod crkve krenula procesija u kojoj su sudjelovali svećenici, bogoslovi, ministranti, članice i članovi KUD-ova Lipa Semeljci i Vesela šokadija Koritna u narodnim nošnjama, prijatelji, rodbina i obitelj mladomisnika te ostali mnogobrojni vjernici.

Prije samog misnog slavlja u ime cijele župne zajednice mladomisnika je pozdravio domaći župnik Tadija Crnjak. Uz njega u koncelebraciji su još sudjelovali poglavari Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu: Mato Gašparović, ekonom i ravnatelj UZUK-a; Davor Senjan, viceretkor i nadbiskupijski povjerenik za pastoral svećeničkih i redovničkih zvanja; Stjepan Matezović duhovnik te Stjepan Maroslavac, administrator Vjesnika; Matej Glavica, župnik Župe sv. Petra i Pavla, apostola u Osijeku; Ivica Rebić, župnik Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Vrbici; Stjepan Krešo, župni vikar Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima i Mihael Macanić, mladomisnik.

Prigodnu homiliju uputio je Mato Gašparović. Osvrćući se na naviješteno evanđelje 15. nedjelje kroz godinu propovjednik Gašparović je istaknuo: "Isus poziva i šalje svoje učenike u svijet i daje im preporuke za njihovo djelovanje i naviještanje Evanđelja. Isus im zapovijeda da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego samo da nose sandale i da ne oblače dviju haljina. Kruh, torba i novac slike su ljudskoga truda da se život učini lakšim, predvidivim, sigurnijim, neovisnim od bilo koga. Kruh i imanje istovremeno traže i našu brigu i naše vrijeme.Isus želi da apostoli budu slobodni i neopterećeni. Ne trebaju tražiti nikakvo uporište osim u njemu. Učenici se trebaju staviti na raspolaganje Kristovu poslanju okruženi onim bitnim, ne bogatstvom, jer svaki pretjerani zemaljski konfor smanjuje mogućnost djelovanja Božje milosti, istaknuo je između ostalog Gašparović.

Mlada misa Josipa Vuksanovića 04

Nadalje, govoreći o plodovima misijskog djelovanja Gašparović je naglasio da oni ovise o trajnoj povezanosti s Kristom. Ostati u Isusu znači ovisiti o njemu u dubini vlastitoga bića i imati osobni odnos s njime. Ako nema Isusa i ako netko drugi zauzme njegovo mjesto Crkva ostaje samo ljudska tvorevina. Bez apostola, kojima Isus predaje vlast, a Duh ih Božji vodi i poučava, odnos s evanđeoskom istinom se prekida. Vjernički narod bez apostola s Isusom izopačuje se u sektaški odnos religije, a evangelizacija gubi svoje svjetlo, odnosno svoj smisao. Poslanje Kristovih učenika zahtjeva uključenost svih i to prema primljenim darovima kojima nas je Bog izabrao, svakoga od nas po sakramentu krštenju, a mladomisnika Josipa po svećeničkoj službi, istaknuo je Gašparović.

Obraćajući se mladomisniku Josipu podsjećajući ga na njegovo mladomisničko geslo propovjednik ga je potaknuo da svakoga dana bude Bogu zahvalan za ono što ima i što jeste i da cijeli svoj svećenički život bude spreman učiniti besplatnim darom ljubavi prema Kristovoj Crkvi i svakom čovjeku. Dragi Josipe, budi uvijek prorok i svećenik otvorenosti, dijaloga, zajedništva i pomirenja, zahvalan za ono što si primio u krugu svoje obitelji, ove župne zajednice i u krugu sjemenišne zajednice. Ono što danas u zajedništvu doživljavamo neka raste i neka se izgrađuje gdje god te Bog poziva i šalje, zaključio je svoju homiliju propovjednik Gašparović.

Mlada misa Josipa Vuksanovića 02

Nakon službe riječi uslijedila je euharistijska služba u kojoj su članice i članovi KUD-ova Lipa i Vesela šokadija prinijeli na oltar prigodne darove: mladomisnički kalež, kruh i hostije, vino i vodu, plodove zemlje i narodnu nošnju. Na kraju svečanog euharistijskog slavlja, u svom zahvalnom govoru mladomisnik Josip zahvalio se Trojedinom Bogu na daru života i pozivu kojim ga je pozvao, nadbiskupu Đuri Hraniću koji ga je zaredio za svećenika, Bogoslovnoj zajednici i svim profesorima KBF-a u Đakovu. Potom je zahvalio roditeljima, braći, djedovima i bakama, ostaloj rodbini, svećenicima, pjevačima, bogoslovima, liturgijskoj asistenciji i svim župljanima koji su pomogli u organizaciji mlade mise.

Liturgijsko pjevanje animirali su ujedinjeni zborovi: Mješoviti župni zbor župe Semeljci i filijale Koritna pod vodstvom dirigentice Marije Ševarac i uz orguljašku pratnju Marijana Čatića. Slavlju mlade mise prehodila je trodenvicna od 10. do 12. srpnja u župnoj crkvi Rođenja BDM u Semeljicma. Misno slavlje prve večeri predvodio je Stjepan Matezović, duhovnik. Drugoga dana trodnevnice misu je predvodio Ivan Andrić, voditelj Nadbiskupijskog ureda za crkvenu glazbu, “regnes chori” u katedrali sv. Petra u Đakovu i profesor na KBF-u. Trećega dana trodnevnice misu je predvodio Matej Glavica, župnik u Osijeku.

Tekst: Kristijan Posavac/Tiskovni ured DJOS

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.