Martina Rubić 1024x768
Hrvatska udruga Benedikt je na blagdan svetog Benedikta u Splitu u samostanu sv. Ante na Poljudu svetom misom i prigodnim okruglim stolom, obilježila spomendan tog značajnog kršćanskog sveca, obnovitelja zapadnog redovništva i zaštitnika Europe.

Svetu misu predvodio je duhovnik Udruge don Mladen Parlov uz koncelebraciju gvardijana i župnika fra Frane Delića. U svojoj propovjedi don Mladen se dotaknuo riječi blaženoga Ivana Merza koji je svoje suvremenike upozoravao na opasnost ideologizacije vjere i Crkve. Dušan Žanko pisao je tada već pok. Merzu 1938. g. „U zore smo te puštali sama, da skupa sa dobrim ženama prikazuješ Ocu »žrtvu hvale«, a mi smo dolazili kasnije sa bubnjevima i zastavama, da nas se bolje vidi, prepuni sebe i »organizacijske snage«, koju si ti smatrao tek jednim od sredstava za uspon duha, a ne ciljem svih moralnih i materijalnih hekatomba.“ (Dušan ŽANKO, “Duša Dr. Ivana Merza”, Život, Zagreb, 19/1938., br. 5, izvor: Bitno.net).
Na kraju se prisutnima obratio predsjednik Hrvatske udruge Benedikt Radoslav Zaradić koji je naglasio kako nas sveti Benedikt uči važnosti sjedinjenja molitve i vjere u našoj svakodnevnici, prepunoj različitih distrakcija. Ora et labora (et lege), odnosno moli, radi i uči opominje nas da uvijek ostanemo u razmišljanju i povezanosti s Bogom. Benediktovo Pravilo naglašava vrijednost zajednice – obiteljske, vjerničke i narodne/nacionalne, uzajamne podrške, poniznosti te služenja.

Poslije svete mise održana je tribina „Sveti Benedikt – velikan svjetske religiozne i kulturne baštine“ na kojoj su sudjelovali: Martina Rubić, prof., Danijela Visković-Veršić, prof. i Anita Vuletin, prof. Moderator okruglog stola bio je prof. Nikola Milanović, član Upravnog vijeća Udruge.
Prof. Martina Rubić održala je predavanje o životu svetog Benedikta. U uvodnom dijelu osvrnula se na istraživanje koje je provela među 50-tak poznanika te zaključila kako se zapravo malo zna o tom kršćanskom svecu. Općenito, malo je i povijesnih izvora koji govore o samom životu i djelu sv. Benedikta, svakako je najznačajnije svjedočanstvo pape Grgura I. Dijalozi o čudesima italskih otaca iz VI. stoljeća. Na kraju se osvrnula na popularnu medaljicu sv. Benedikta. Njezino porijeklo nije utvrđeno, dok prvi spomen datira iz 1741. g. u pismima pape Benedikta XIV. S jedne strane medaljica nosi lik svetog Benedikta koji drži križ u desnoj ruci i „Pravilo” u lijevoj ruci. Uz njega se na jednoj strani nalazi razbijena čaša iz koje izlazi zmija otrovnica, a na drugoj strani gavran. Na samoj medaljici i njezinom obodu otisnuto je više riječi na latinskom jeziku o križu, prisustvu Boga, riječima sv. Benedikta, porazu zmaja koji simbolizira sotonu. Glavni dio službenog znaka Hrvatske udruge Benedikt također je medalja sv. Benedikta s križem te simbolima hrvatskog grba i trobojnice. Oko križa su zaokružene skraćenice CSPB, što znači: Crux sancti Patris Benedicti – Križ Svetog oca Benedikta te zavjetna izreka Sv. Benedikta na latinskom i hrvatskom jeziku “Moli i radi.”

tribina manja slika

O značajnom doprinosu benediktinaca europskoj kulturi, širenju pismenosti i znanosti, razvoju poljoprivrede i obrtništva izložila je prof. Danijela Visković-Veršić. Benediktinci su najstariji crkveni red. Prema predaji, ženski red benediktinki osnovala je Benediktova sestra Skolastika. Benediktinci su ostavili značajan utjecaj i na području Hrvatske. Prvi redovnici borave na prostoru male hrvatske kneževine već u IX. stoljeću na Trpimirovu dvoru. Uz taj crkveni red vezani su i najznačajniji hrvatski pisani spomenici poput povelje kneza Trpimira i Bašćanske ploče. Tijekom vremena na hrvatskom povijesnom prostoru postojalo je više od 100 muških i oko 50 ženskih benediktinskih samostana, dok danas postoji osam samostana sestara benediktinki (Krk, Cres, Rab, Pag, Zadar, Trogir, Šibenik, Hvar) i jedan „muški“ benediktinski samostan na Pašmanu.

Najznačajnije pisano djelo sv. Benedikta zasigurno je „Pravilo“. On ih je pisao gotovo cijeli život i nije ih dovršio. Riječ je o zbirci monaških pravila i propisa kojima se uređuju život u zajednici samostana. O izvorima, strukturi, tekstu, jeziku i stilu Pravila upoznala nas je prof. Anita Vuletin te zaključila kako, iako je pisano prije gotovo 1500 godina, iznenađujuće je suvremeno, naročito posljednja poglavlja. Pravilo se vrlo brzo pojavilo u zemljama srednje Europe u VII. stoljeću, a kroz dva stoljeća proširilo se cijelim europskim kontinentom zahvaljujući Karlu Velikom.

Izvor: Hrvatska udruga Benedikt

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.