kana

Lipanjski broj Kane donosi vrijedan sadržaj uz koji će čitatelj moći promišljati o vjerničkoj stvarnosti, o tome kako danas ostati kršćanin u ovome svijetu, a nije preskočena ni tema ovih dana osobito aktualnog nogometa: Tomislav Matić u rubrici Pogled u prošlost donosi povijesnu, ali vrlo aktualnu temu uz Europsko nogometno prvenstvo koje se održava upravo ovoga mjeseca – Postanak nogometa.

U Pitanju sadašnjega trenutka Josip Grbac piše o vrlo osjetljivoj temi pod naslovom Djeca: bogatstvo ili 'Problem'? ističući da je naš odnos prema djeci najizrazitiji pokazatelj humanosti društva. Stjepan Baloban u svojoj se kolumni bavi pak pitanjem Zašto nam treba teologija? referirajući se na vrijeme velikih promjena u životu i djelovanju Katoličke Crkve pred kojom su brojni izazovi. Ivan Šarčević u rubrici Isusovi sretni ljudi u vrlo lijepom tekstu okrenutom duhovnosti podsjeća čitatelje da na to da nas Isus razumije i poučava da molimo za ono najteže, za svoje dužnike i neprijatelje. Duhovnošću u starosti bavi se u ovom broju Kane Slavica Dodig, autorica stalne Kanine rubrike posvećene starijima, Zlatno doba.

Čitajući Kanu, čovjek može osvijestiti i iskoristiti niz vrijednih naputaka iz tekstova istaknutih autora. Tako, primjerice, s. Veronika Mila Popić donosi zanimljiv tekst pod naslovom Sabranost, Josip Sanko Rabar Poziv pojedincu, a Martina Vuk Grgić u tekstu Čovjek unutar kulture nasilja upućuje na pitanje trebamo li samo zato što smo kršćani uvijek okretati drugi obraz ili se ponekad smijemo pitati: „Zašto me udaraš?“ (Iv 18,23). U kontekstu nošenja s problemima tu se zanimljivo nadovezuje tekst Brigojedac koji je za ovaj broj Kane napisala Sani Gilja. „Čak se i vrlim teolozima dogodi da nam vrtlog svakodnevice zamuti pogled“, piše autorica, koja je, opisujući dječje kreativne instalacije, Brigojedaca i Strahoždera, zaključila da uvijek treba tražiti ispravnu perspektivu na stvarnost te se prisjetiti Isusovih riječi o tjeskobnim brigama.

Lipanjsku Kanu obogaćuju i tri zanimljiva razgovora. S prof. Stephenom Bullivantom, ravnateljem Centra za religiju i društvo Benedikta XVI. u Velikoj Britaniji i profesorom teologije i sociologije religije na Sveučilištu St Mary's Twickenham razgovarale su prof. dr. sc. Jasna Ćurković Nimac i sociologinja Paula Zujić. Dotaknuli su se tema ateizma i sekularizacije u suvremenim zapadnim društvima, religijske ravnodušnosti, suvremenih izazova Katoličke Crkve danas i niza drugih. Poseban razgovor smješten je u rubriku Iz misijskog života za koju je Trpimir Alajbeg razgovarao sa sestrama franjevkama Krista Kralja koje već 50 godina djeluju u Demokratskoj Republici Kongo, s. Mirabilis Višić i s. Blaženkom Barun. Treći razgovor vodila je Marija Perčić s mr. sc. Anom Marijom Dobronić, edukacijskom rehabilitatoricom (područje defektologije) koja već trideset godina radi s osobama s intelektualnim teškoćama.

Kana i ovoga puta na 60-ak prikladno opremljenih stranica donosi niz zanimljivih tema pouzdanih autora među kojima se nalaze i Ljiljana Matković-Vlašić (Naša civilizacija – brod koji tone), Aldo Sinković (Sinoda i Jubilej presudni za papu Franju), Krešimir Šimić (Teologika zova), Stipo Kljajić (Jedini Bog, učitelj naroda – Izaijin Bog) i drugi. Kanu možete pronaći u župama, kao i u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti, a na svoju je adresu možete primati uz pretplatu po cijeni od 22,00 EUR godišnje (e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pozivom na 01 6349 044).

Izvor: KS

Radio Marija

00:30 Velikani hrvatske povijesti - Istaknuti štovatelji Blažene Djevice Marije u hrvatskome narodu: udruge u čast Blažene Djevce Marije, njihovi članovi i utemeljitelji; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja u 16h - homilija p. Stjepana Fridla

Subotom u 16h pratite emisiju Riječ Gospodnja u kojoj donosimo tumačenja liturgijskih čitanja. Današnju homiliju za Vas je pripremio p. Stjepan...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.