1

Volim svoju obitelj – geslo je Prvog obiteljskog dana Drenovačkog dekanata održanog u nedjelju, 9. lipnja 2024. u popodnevnim satima u svetištu Gospe Šumanovačke u Šumanovcima. Na početku programa obiteljskog dana sve prisutne obitelji pozdravio je i izrekao im dobrodošlicu, Ivan Živić župnik u Gunji i upravitelj svetišta Šumanovci, naglasivši da je svrha susreta učvrstiti se u povezanosti s Bogom, u obiteljskom zajedništvu i u međusobnom zajedništvu jednih s drugima.

Nakon uvodnih riječi uslijedila je zajednička molitvom Gospine krunice koju su animirala djeca, roditelji i stariji članovi obitelji. Mnogi članovi obitelji su pristupili i sakramentu ispovijedi, a na raspolaganju su bili Željko Šimić, dekan Drenovačkog dekanata i župnik u Drenovcima te župni upravitelj u Račinovcima, Marko Mikić, župnik u Posavskim Podgajcima i župni upravitelj u Rajevom Selu i Strošincima, Matija Aušić, župni upravitelj u Vrbanji i Soljanima i dr. Ivan Kunčević, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Uslijedilo je izlaganje dr. sc. Anite Dukčić Sertić, voditeljice Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu o temi Volim svoju obitelj. Predavačica je u svojem izlaganju sa stručne strane progovorila o profilu muškarca i žene koji čine stupove obitelji i iz čije ljubavi izvire novi život, djeca. Nadalje je kroz svoje izlaganje izanalizirala mnoge konkretne životne situacije koje se događaju na relaciji muž i žena, te na relaciji roditelji i stariji u odnosu na djecu. Geslo i tema obiteljskog dana Volim svoju obitelj bila je inspiracija upravo dr. Dukčić Sertić da kroz svoje izlaganje pomogne obiteljima da se još više učvrste u međusobnoj ljubavi i zajedništvu, te kvalitetnije žive svoje odnose unutar obitelji.

2

Vrhunac obiteljskog dana bilo je euharistijsko slavlje koje su pjevanjem animirali mladi župe svetoga Jakova apostola iz Gunje, a predslavio ga je dr. Kunčević. U svojem tumačenju Božje riječi predslavitelj se osvrnuo na liturgijska čitanja dana i na taj način približio Božju poruku slušateljima. U drugom djelu svoje homilije obratio se ponajviše mužu i ženi i njihovu odnosu. Citirao je jednog talijanskog svećenika sa dugogodišnjim iskustvom rada sa obiteljima. Taj svećenik iz iskustava kaže da muž i žena moraju dnevno naći petnaest minuta jedno za drugo, zatim, tjedno jedan sat, mjesečno jedan dan, a godišnje sedam dana da bi obitelj normalno i zdravo funkcionirala.

Nakon cjelokupnog molitveno-poticajnog i euharistijskog slavlja, uslijedio je drugi dio obiteljskog dana u Gospinom parku mira. Uz osvježavajuće piće, tri skupine žena iz Drenovaca, Račinovaca i Gunje pekle su lepinjice za sve prisutne obitelji. Djeca su bila razigrana po čitavom parku, a njih je ponajviše animirao Zlatko Nikolić koji je bio u liku maskote. Povlačilo se uže između župa, a pobjednici su bili, u muškoj konkurenciji iz župe Vrbanja, a u ženskoj iz župe Gunja. Prvi obiteljski dan Drenovačkog dekanata na kojem je sudjelovalo oko 200 članova obitelji završio je u večernjim satima i to u radosti, dječjem smjehu koji se orio svetištem i željom koju su mnogi izrazili s riječima: Vjerujemo da se na godinu vidimo na II. obiteljskom danu Drenovačkog dekanata.

Tekst: Ivan Živić/ Foto: Zlatko Nikolić
Izvor: djos.hr

Radio Marija

20:05 Glazba
20:15 Krunica - Radosna otajstva
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Ne brinite se tjeskobno! - ur. i vod.: Ante Belić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.