DSC 4933 1 800x534

Đakoni Antonio Oltran iz župe sv. Anselma u Ninu, Rudi Juras i Tin Vidov, obojica iz župe sv. Lovre u Kalima, zaređeni su za svećenike Zadarske nadbiskupije u subotu, 8. lipnja, na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, u katedrali sv. Stošije u Zadru, za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

„Duhovni poziv i čin svetog ređenja veliki je Božji dar Crkvi. Bog daruje život, poziva, izabire i šalje koje hoće, da budu u njegovoj svetoj službi za posvećenje i vječno dobro svake osobe“, rekao je mons. Zgrablić, potaknuvši vjernike da u milosnom trenutku ređenja duboko zahvale Bogu za milost koju iskazuje Crkvi, osobito Zadarskoj nadbiskupiji, podjelom sakramenta svetog reda prezbiterata. „Tim činom Bog nastavlja Kristovo djelo naviještanja Kraljevstva Božjega, posvećenja i otkupljenja čovjeka u našem vremenu i prostoru. Zahvalimo Bogu na svim dosadašnjim milostima kojima je krijepio ove izabranike i po kojima su primili snagu odgovoriti na Njegov glas koji su čuli u svojim srcima. Zahvalimo Bogu što su se odazvali ići putem koji im On pokazuje, ići kamo ih On šalje i na taj način sudjelovati u uzvišenoj službi Kristovog svećeništva“, potaknuo je nadbiskup Zgrablić.

DSC 4656 1 800x534

Prigodno uz svetkovinu Presvetog Srca Isusova, dan nakon koje je održano ređenje i podsjetivši na proglas Svećeničke godine u sveopćoj Crkvi koja je bila na svetkovinu Srca Isusova 2009. godine, nadbiskup je istaknuo misao Benedikta XVI. da je „svećeništvo ljubav Srca Isusova“.

„Svećeništvo izvire Iz presvetog probodenog i otvorenog Srca Isusova. Svećenici imaju udjela u identitetu Sina Božjega, Isusa Krista. Svećenički ‘ja’ po učincima sakramenta svetog reda, u snazi Duha Svetoga, postaje Kristov ‘ja’. Isusovo srce po sakramentu svetog reda postaje svećenikovo srce koje ostaje u dubokoj povezanosti s Kristom ‘od srca k srcu’“, rekao je mons. Zgrablić, istaknuvši da je Isusovo Srce, biblijski simbol Božje volje, upisan i utisnut u Božje ‘ja’, u Božju volju, što je Isus više puta i osobno izrazio.

„Srce Isusovo sadrži i objavljuje bît kršćanstva, a time i bît svećeništva: Kristova ljubav nas spašava i čini dionicima vječne Božje ljubavi. Svećeništvo je po svojoj službi sudioništvo u činu Božjeg djela spasenja čovjeka i njegovog života u vječnoj Božjoj ljubavi. Svaki Kristov svećenik i svaki vjernik spoznaje Božje srce po ljubavi koju Isus ima prema njemu i po Isusovoj ljubavi koja živi u srcu svakog svećenika i vjernika. Isus je u ljubavi odlučan i nepokolebljiv“, istaknuo je nadbiskup. Podsjetio je da Isusa, u hodu prema Jeruzalemu, mjestu gdje je u punini očitovao dar svoje ljubavi na križu i gdje je bilo otvoreno njegovo Srce, nisu mogli zaustaviti ni strah, uznemirenost ni spoznaja da će biti osuđen na smrt i predan da ga izrugaju, pljuju, bičuju i okrutno ubiju.

DSC 4738 800x534

„Takva je Božja ljubav prema nama. Molimo za ređenike, da Kristova ljubav bude uvijek u njima i da im ona bude motiv i glavna snaga svećeničkog služenja. Svećenik koji je susreo Isusa i svakodnevno participira u njegovoj ljubavi, osposobljen je biti djelatan u činima spasenja koje mu Bog povjerava po Crkvi i u Crkvi. Svećenik koji svoje svećeništvo živi u povezanosti s Kristom, od njega dobiva svjetlo za koje zna da nije njegovo. U tom svjetlu spoznaje istinu za koju zna da ne proizlazi iz njegovog znanja i mudrosti. Svećenik tako spoznaje da evangelizacija ne znači druge uvjeriti o idejama o Isusu i njegovom načinu života, nego da je istinska evangelizacija pokazivati put k Isusu, po ljubavi koju ima prema svakom čovjeku, po služenju svetim otajstvima, osobito euharistiji i djelima milosrđa u sakramentu pomirenja, po kojima vodi ljude do osobnog susreta s Isusom koji obogaćuje i mijenja ljudski život, čini ga dionikom svoje vječne ljubavi“, poručio je mons. Zgrablić.

Potaknuo je na molitvu da ređenici budu ustrajni u dobru i u trenucima kada osjete križ, znajući da se i po križu izgrađuje Crkva; da žive u uvjerenju kako Bog ljubi i gradi Crkvu po osobama koje slijede Isusa i svoje pouzdanje stavljaju u Boga.

„Isus je iskusio čovjekovu udaljenost od Boga po svijetu koji ga nije razumio, po ravnodušnosti koja ga nije prihvatila. On dolazi da život imamo, u izobilju, a mnogi se opredjeljuju za ono što ugrožava ljepotu i veličinu dostojanstva djeteta Božjega. On dolazi da donosimo obilat rod, a mnogima srca ostaju neplodne pustinje“, upozorio je mons. Zgrablić.

DSC 4593 1 800x534

„Isus je iskusio čovjekovu izolaciju od Božje ljubavi po izobličenju Božjeg lica koje je čovjek u sebi stvorio. Svijet često ne razumije svećenika i poslužitelje Evanđelja zato što ne poznaje Krista i ne želi ga upoznati. Svijet ne želi upoznati Boga kako ne bi uznemirio svoju volju i uznemirio svoju savjest. Svijet se ne želi odreći egoizma zato što ljubav traži žrtvu, odricanje i sebedarje. Duh svijeta čezne za prvim mjestima, a Krist govori o služenju i daru života kao veličini koja nas čini Bogu sličnima i istinskom djecom Božjom. Svijet ne razumije svećenika zato što s ljudskim očima gleda samo na narav, na svećenikove slabosti i mane, a u njemu ne vidi djelovanje Boga koji je izabrao roditi se u `štalici` ljudskog srca; ne vidi djelovanje svemogućeg Boga koji je izabrao patnju i križ da nama očituje dar svoje ljubavi i novog uskrslog života. Svijet ne razumije svećenika jer mu nedostaje vjere u Kristovo utjelovljenje i uskrsnuće po kojima Bog u Crkvi nastavlja svoje djelo spasenja“, poručio je mons. Zgrablić. Podsjetio je na misao Benedikta XVI. da „biti svećenik u Crkvi znači ući u Kristovo sebedarje po sakramentu svetog reda i ući u njega s cijelim svojim bićem. Biti zaređen za svećenika znači ući na sakramentalan i egzistencijalni način u Isusovu molitvu za ‘njegove’“.

„Kako duh i misli svijeta ne bi zahvatili Crkvu i njene pastire, potrebno je neprestano bdjeti, čistiti i obnavljati duhovni život, kako bismo bili sve sličniji Kristu po kojem se u nama očituje slava Božja. U svijetu smo i postoji opasnost da po mentalitetu budemo dio svijeta. Isus je za nas molio da živimo u svijetu, ali da budemo ispunjeni i vođeni Duhom Božjim. Isus moli da `njegovi` budu posvećeni u istini, tj. u Njemu, da mogu govoriti i djelovati u njegovo ime, da budu njegovi izaslanici i nastave njegovo djelo spasenja, da posadašnjuju njegovu pashalnu žrtvu i opraštaju grijehe“, rekao je nadbiskup Zgrablić. Potaknuo je na molitvu da ređenici, svi svećenici, Bogu posvećene osobe i svaki vjernik ostanu posvećeni u Istini, da žive u Isusovom Presvetom Srcu, a da „Bezgrešno Srce Marijino koje je u potpunosti prionulo uz Krista, pokreće naše srce, da kuca u ritmu Presvetog Isusova Srca“.

DSC 4673 1 800x534

Nadbiskup je zahvalio Bogu za roditelje i obitelji ređenika koji su ugradili puno dobra u njihove živote, za njihove odgojitelje i profesore, župne zajednice koje su ih pratile i usmjeravale na putu svećeništva. Naša hvala Bogu i za sve koji mole za duhovna zvanja i tako se odazivaju na Isusove riječi: „Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da rednika pošalje u žetvu svoju“ (Lk 10, 2)“, poručio je mons. Zgrablić.

U ime mladomisnika, na kraju mise prigodnu riječ uputio je don Antonio Oltran. Zahvalio je Bogu za dar života i dar poziva. „Hvala Bogu za mnoge milosti kojima nas je obasipao na našem putu i unaprijed mu hvala za sve milosti koje će tek doći. Kao što kaže Isus svojim učenicima: ‘Doista, bez mene ne možete učiniti ništa’, to kaže i nama danas. Mi sami po sebi ne možemo učiniti puno, ali ako imamo Krista u sebi i donosimo ga drugima, tada itekako možemo puno učiniti“, rekao je don Antonio. Zahvalio je i roditeljima ređenika što su bili otvoreni životu, što su se trudili odgojiti ih u vjeri, usmjeriti ih na pravi put i što su im bili podrška na njihovom putu prema svećeništvu.

„Hvala i ocima nadbiskupima što su prepoznali u nama klicu Božjeg poziva; nadbiskupu u miru, Želimiru Puljiću koji nas je primio među kandidate za svete redove i nadbiskupu ordinariju Zgrabliću po čijim smo rukama primili sveti red prezbiterata. Hvala i svim svećenicima, redovnicima i redovnicama, osobito našim župnicima, bivšim i sadašnjima koji su nas pratili molitvom i svojim primjerom pokazivali kako je lijepo biti Božji. Hvala i svim profesorima koji su nas pratili kroz naše obrazovanje te s nama dijelili znanja i životna iskustva. Osobito hvala svim poglavarima, svima koji su nam pomogli na našem putu, molitvom ili djelom te svima koji su došli u katedralu uzveličati slavlje. Neka Gospodin sve obilno nagradi“, rekao je don Antonio. Potaknuo je vjernike na molitvu za nova duhovna zvanja, rekavši da je sljedeće svećeničko ređenje u Zadarskoj nadbiskupiji tek opet za četiri godine.

DSC 4569 800x534

Na kraju mise, ređenici su podijelili svoj mladomisnički blagoslov. Na misi su bili obitelji ređenika i vjernici iz rodnih župa, Nina i Kali, profesori i odgojitelji ređenika i kolege svećenici iz Hrvatske te bogoslovi i sjemeništarci.

Biografije mladomisnika

Rudi Juras rođen je 1. ožujka 1978. u Zadru, kao drugo dijete od oca Jadrana i majke Karmele rođ. Mujan. U šesnaestoj godini primio je sakramente kršćanske inicijacije u rodnoj župi sv. Lovre u Kalima. Osnovnu školu pohađao je u Kalima i Preku, a u Zadru je završio srednju strukovnu školu. Više godina bio je zaposlen u poduzeću koje se bavi marikulturom. Dolaskom don Josipa Radića za župnika u župi sv. Lovre u Kalima 2005., potaknut njegovim propovijedima, Rudi se počeo dublje zanimati za vjeru i intenzivnije razmišljati o životu i svom životnom zvanju. Ušao je u molitvenu zajednicu Euharistijskog Srca Isusova i Marijina koju je don Josip osnovao u Kalima. Nakon određenog vremena, u Jurasu sazrijeva odluka o svećeničkom pozivu te je postao svećenički kandidat i bogoslov Zadarske nadbiskupije. Počekom 2019. postao je član Javnog vjerničkog društva Omnia Deo. Teološki studij završio je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, gdje je diplomirao 2023. godine.

Antonio Oltran rođen je 3. ožujka 1999., kao peto dijete Branka i Nade rođ. Bašić. Kršten je iste godine u rodnoj župi sv. Anselma u Ninu. Po završetku osnovne škole, 2013., upisao je strukovnu školu Vice Vlatkovića u Zadru, kao sjemeništarac Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’. Nakon položene mature, kao bogoslov Zadarske nadbiskupije upisao je Filozofsko-teološki fakultet u Rijeci gdje je diplomirao 2022. godine.

Tin Vidov rođen je 27. svibnja 1996. u Zadru, kao prvo dijete u obitelji Borisa i Elze rođ. Perin. Kršten je iste godine u rodnoj župi sv. Lovre u Kalima. Nakon završene osnovne škole u Kalima i Preku, upisao je Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu u Zadru i maturirao 2015. godine. Kao bogoslov Zadarske nadbiskupije, 2018. upisao je Filozofsko-teološki fakultet u Rijeci, gdje je diplomirao u rujnu 2023. godine.

Don Antonio Oltran mladu misu će slaviti u nedjelju, 23. lipnja, u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu u 10,30 sati. Don Rudi Juras će slaviti mladu misu u subotu, 6. srpnja, u župnoj crkvi sv. Lovre u Kalima u 11 sati. Don Tin Vidov će mladu misu slaviti u nedjelju, 28. srpnja, u crkvi sv. Lovre u Kalima u 10,30 sati.

Tekst i foto: Ines Grbić

Izvor: Zadarska nadbiskupija

Radio Marija

04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.