Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje Hodočašća katoličkih škola i vrtića u Mariju Bistricu 32

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je svečano misno slavlje u nedjelju 12. svibnja, na Majčin dan, prigodom Hodočašća katoličkih škola i vrtića u Zagrebačkoj nadbiskupiji u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Na misnom slavlju koncelebrirali su svećenici ravnatelji i duhovnici škola.

Prije početka misnog slavlja rektor svetišta vlč. Domagoj Matošević predstavio je sve vrtiće i škole koje su sudjelovale u prvom Hodočašću katoličkih škola i vrtića u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Nadbiskup Kutleša u homiliji se osvrnuo na Majčin dan te istaknuo da je i Crkva Majka "koja svoju odgojnu zadaću crpi iz naloga koji je primila od svojega božanskog Utemeljitelja, naime, da otajstvo spasenja naviješta svim ljudima i da sve obnovi u Kristu u cjelini ljudske stvarnosti i cjelovitosti ljudske osobe".

"Iskustvena dimenzija vjere ključna je za autentičan navještaj i prenošenje istine, uključujući i odgojne procese", rekao je nadbiskup i dodao da je upravo zato "nezamjenjivo iskustvo odnosȃ i vjere koje vi, dragi roditelji, pružate svojoj djeci u obiteljima, a vi, dragi odgojitelji i nastavnici, u vrtićima i školama. Samo živi i iskreni odnosi, licem u lice, u kojima svojoj djeci posredujemo emocije, učeći ih kako se nositi s njima i kako gledati srcem, mogu ih oblikovati u karakterne i snažne osobe, a tako i u svjedoke onoga što su primili."

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje Hodočašća katoličkih škola i vrtića u Mariju Bistricu 37

Nadbiskup se osvrnuo i na nezamjenjivu ulogu pobožnih majki rekavši da upravo majke imaju priliku i moć oblikovati živote, na samo svoje djece, nego kroz njih i cijeloga društva, Crkve i Domovine te je naglasio da je "jedan od najvećih blagoslova koje možemo imati u životu jest imati pobožnu majku. Pobožne majke su one koje svoju vjeru stavljaju kao temelj obiteljskog života, one koje svoje domove pretvaraju u mjesta molitve, ljubavi i opraštanja. Takve majke znaju da odgoj djeteta nije samo hranjenje i odijevanje, već prije svega vodstvo duše k Bogu."

Govoreći o Marijanskom načinu odgoja u vjeri nadbiskup je rekao "majke najbolje znaju da je odgoj rizik koji zahtijeva spremnost napustiti sigurne zone i upustiti se u avanturu koju svaki rast nosi sa sobom" te istaknuo primjere majčinstva Blažene Djevice Marije i Barbare Stepinac, majke bl. Alojzija Stepinca.

Na kraju homilije nadbiskup je podsjetio da "autoritet roditelja nije namijenjen gušenju ili ograničavanju, već vođenju i zaštiti" te pozvao roditelje da budu prvi učitelji svoje djece. "Poštivanje roditelja ne tiče se samo djetinje dobi. Ono se tiče identiteta svakoga od nas i prati nas cijeli život. Vaša uloga nije ograničena samo na osiguravanje fizičkih potreba vaše djece, nego uključuje i svjedočenje kršćanske pobožnosti i moralnosti. Vaša riječ i vaš primjer temelji su na kojima vaša djeca grade svoj odnos prema Bogu i svijetu", rekao je nadbiskup Kutleša i pozvao djecu da slušaju svoje roditelje i da će "tako rasti u mudrosti i milosti. Trud koji roditelji i nastavnici ulažu u vas proizlazi iz ljubavi. Dajte se voditi tom ljubavlju i budite zahvalni za napore svih koji se oko vas trude da izrastete u odgovorne i zrele ljude."

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje Hodočašća katoličkih škola i vrtića u Mariju Bistricu 11

Na kraju misnog slavlja trajni đakon Samson Štibohar zahvalio je Povjerenstvu za katoličke škole i predškolske ustanove na području Zagrebačke nadbiskupije na organizaciji susreta i svima koji su se odazvali na susret. Posebnu zahvalu uputio je zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši za sve što radi na području katoličkih škola i predškolskih ustanova, a osobito za inicijativu da se organizira Hodočašće na području Zagrebačke metropolije.

Nakon misnog slavlja održana je dodjela nagrada djelatnicima katoličkih vrtića te osnovnih i srednjih škola te učenicima koji su ostvarili iznimne uspjehe.

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša istaknuo je da se "nastoji, kako na razini Hrvatske biskupske konferencije tako i na razini Zagrebačke nadbiskupije, da svi dječji vrtići i katoličke škole budu izjednačeni sa svim državnim školama i dječjim vrtićima" te da se nada da bi ove ili sljedeće godine trebalo doći do realizacije ugovora. Čestitao je svima nagrađenima te ih pozvao da im nagrada bude poticaj da u budućnosti rade još više.

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje Hodočašća katoličkih škola i vrtića u Mariju Bistricu 5

Nagrađenim djelatnicima i učenicima nagrade je uručio mons. Dražen Kutleša, a nagrađeni djelatnici su: Ankica Juričić, Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti u Zagrebu; Maja Jugović, Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti u Zagrebu; Jadranka Zeko, OŠ Ružičnjak; Ljerka Smetiško, Osnovna škola "Dominik Savio"; Matea Harambašić, Prva katolička osnovna škola; Terezija Krištofić, OŠ Lotrščak; Bernarda Dobrenić, Dječji vrtić Sunčev sjaj - Nazaret; Marija Antunović, Dječji vrtić Svetog Franje; Marija Hajdinjak, Dječji vrtić Brat Sunce; Marina Fucijaš, Dječji vrtić Sveti Josip; s. Beatis Čajko, Dječji vrtić Cvjetnjak; s. Marina Pavlović, Dječji vrtić Blažena Ozana; s. Patricija Jurić, Dječji vrtić Bl. Marija Petković; s. Sanja Stojić, Dječji vrtić Jordanovac, Sanja Jurić, Dječji vrtić Sveta Anđela Merici; Svjetlana Drinić, Dječji vrtić Svete Male Terezije.

Nagrade su primili i učenici koji su ostvarili izvrstan plasman na državnim natjecanjima, a to su: Bono Lovro Britvić, OŠ Lotrščak; Izak Brnadić, Prva katolička osnovna škola; Jakov Hrvoje Žebec, OŠ Lotrščak; Rafael Vidović, OŠ Lotrščak te zborovi Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti i Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti.

Hodočašće je zaključeno prigodnim druženjem uz nastup Klape Stine.

Tekst i foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

 

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.