Uzasasce u Svecenickom domu 01

U kapeli novog Svećeničkog doma u Đakovu koja nosi naslov Uzašašće Gospodinovo – Dixit Jesus u četvrtak, 9. svibnja 2024. svečanim misnim slavljem kojega je predvodio Ivan Ćurić, đakovačko-osječki pomoćni biskup proslavljena je svetkovina Uzašašća.

U koncelebraciji su bili Đuro Hranić nadbiskup, Marin Srakić, nadbiskup u miru, Pero Vidović ravnatelj Doma i Mato Gašparović, ravnatelj UZUK-a, kao gosti rektor Radić i dekan Pažin, đakovački župnik Lenić i umirovljeni svećenici, stanovnici Doma.

U uvodu u misno slavlje biskup Ivan je pozvao: „Uđimo u ovu euharistiju sabrana srca. Ponovno razmatrajmo otajstva svoga spasenja u Kristovoj muci, križu i smrti, u njegovu uskrsnuću i u događaju njegova uzašašća kada je zablistalo poslanje Crkve i u njoj naši pozivi, naši životi, naše spremnosti i odazivi i naše poteškoće. Osjetimo kako smo sabrani oko svoga Pastira i Učitelja. To neka nas krijepi, to neka nas obnavlja.“

U misnoj homiliji biskup je tumačio liturgijska čitanja u svjetlu svetkovine Uzašašća u kojoj „razmatramo događaj kad je Isus svojim uskrsnulim i proslavljenim tijelom uzašao u puninu božanskoga života. Završilo je vrijeme njegove tjelesno vidljive nazočnosti u svijetu.“ Te je naglasio da Kristov odlazak u događaju uzašašća nosi navještaj „blažene nade“, upućuje „na Kristov drugi, ponovni dolazak, onaj konačni, dolazak u slavi, kad će se potpuno i sasvim vidljivo ispuniti i dovršiti sve ono što je započelo prvim dolaskom“, naglasio je biskup Ivan. „Razumjeti nam je da je sada vrijeme u kojem zajednica Crkve nastavlja Kristovo poslanje u kojoj trebamo otkrivati dvostruku oslonjenost: istinu da je Crkva sva oslonjena na Krista te istinu da se Krist oslanja na učenike – njima povjerava svoje djelo, daje da se po njima djelo spasenja trajno ‘posadašnjuje’ i aktualizira, da ga oni navješćuju i raznose svim stvorenjima, u snazi Kristova Duha koji se izlijeva na učenike“.

Uzasasce u Svecenickom domu 03

Biskup se zaustavio na Kristovim riječima poslanja: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje“, proširujući ih na sva mjesta na kojima u evanđeoskim tekstovima čujemo Kristove riječi. U tom je svjetlu pomoćni biskup spomenuo i značenje dodatnoga naslova kapele đakovačkog Svećeničkoga doma rekavši: „’Dixit Jesus’ – taj dodani, znakoviti naslov kapele ovog našeg novoga Svećeničkog doma želi nas podsjetiti kako je važno osvjedočiti se o snazi Kristove riječi. Danas na svetkovinu Uzašašća spominjemo se Isusovih posljednjih riječi izgovorenih prije uzlaska k Ocu.

Što nam je Isus sve govorio svojom „živom i djelotvornom riječju“, upućenoj i povjerenoj svakom vjerniku, a na osobit način nama, koji smo primili službu pastira i učitelja u zajednici Crkve? Jeli nas učvršćivala njegova jasnoća i vjerodostojnost? Nadahnjuje li nas njegova žrtva, grije li nas njegova nježnost i blagost? Obnavlja li nas Kristova riječ oproštenja, upravljena svakom raskajanu srcu s pozivom da ga nasljedujemo? Ispunja li nas nadom, daju li nam sigurnost riječi njegovih obećanja? Spominjimo se i ne prestajmo razmatrati svaki od tih „dixit Jesus“- „reče Isus“, što smo ih čuli i izgovorili po tisuću puta. Vjerujmo im i razveselit će se naša srca!“

Uzasasce u Svecenickom domu 02

Pri završetku homilije mons. Ćurić uputio je bratske riječi zahvalnosti umirovljenim svećenicima rekavši: „Draga naša starija subraćo! Zahvalnost je uvijek „moćno oružje“ – tako se izrazio papa Franjo u jednom svom pismu svećenicima cijeloga svijeta. I današnje svetkovinsko slavlje prilika je da vam izrazimo srdačnu zahvalnost za vaš život i službe. Sada vas susrećemo u dobi kad ste tjelesno krhkiji, no – kako nas poučava Apostol – ne bismo smjeli nikad zaboraviti onih „koji su nam navješćivali Riječ“, pastire i učitelje u našim zajednicama, vas koji ste nas jačali i podupirali svojom riječju, svojim primjerom i zajedništvom – vas nekoć župnike, profesore i nositelje drugih službi u krilu našega prezbiterija, sve do nadbiskupa u miru Marina. I kad mi zahvalnost možda ne uspijemo dostatno pokazati, znajte da nam je u srcu. Ne zaboravljamo žrtve i brojne teškoće kroz koje ste prolazili u godinama svoje službe. Nosimo danas i preporuku – da nas i sav naš biskupijski prezbiterij podupirete molitvom i prikazivanjem svojih trpljenja u bolesti. Molite za nova svećenička i redovnička zvanja, za obitelji, za naše župe i hrvatski narod te za obnovu mira u danas tako uzburkanom svijetu“- rekao je predvoditelj slavlja.

Ravnatelj Svećeničkog doma Vidović zahvalio je biskupu Ivanu na predvođenju slavlja i upućenoj pastirskoj riječ te svim gostima i sudionicima slavlja pozvavši ih za zajednički stol. Liturgijskim pjevanjem ravnao je umirovljeni svećenik Vinko Brezovar, a svirao je maestro Vinko Sitarić.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.