martinezjose603 1592176447338 cathopic featured

Nakon jakosti, pravednosti i razboritosti, papa Franjo je danas, 17. travnja, na općoj audijenciji potaknuo da razmislimo o četvrtoj stožernoj kreposti: ona ide dobro uz evanđeosko ponašanje malenosti i blagosti. Ne čini čovjeka tmurnim; naprotiv, donosi mu radost jer "bolje uživa u životnim dobrima."

Mane i vrline – tema je o kojoj papa Franjo u kontinuitetu već neko vrijeme promišlja u katehezama kroz opće audijencije srijedom, a u najnovijoj govorio je o četvrtoj i posljednjoj stožernoj kreposti – umjerenost, dok je na samome kraju audijencije zavapio za oslobođenjem ratnih zarobljenika.

Kod kreposti umjerenosti – rekao je danas Papa u uvodu kateheze - riječ je tu o sposobnosti samokontrole, umijeću kako ne dopustiti da nas svladaju buntovne strasti, dok Katekizam Katoličke Crkve kaže se da je „umjerenost moralna krepost koja obuzdava privlačnost naslada i osposobljuje za ravnotežu u upotrebi stvorenih stvari“, rekao je uz ostalo Sveti Otac te naveo da umjerena osoba vlastite osjetne težnje usmjeruje prema dobru, čuva zdravu moć rasuđivanja i ne ide za vlastitim 'nagonom'.

Mudro i razborito ponašanje

Umjerena se osoba u svakoj situaciji ponaša mudro, nastavio je, navodeći da u svijetu u kojem se toliki hvale da govore što misle, umjerena osoba radije misli što govori. I umjerena osoba postupa razborito i kad je riječ o užicima. Koliki su samo halapljivo htjeli probati sve a na kraju izgubili želju za svim – upozorio je Papa, nastavljajući kako je stoga bolje tražiti pravu mjeru:

Umjerena osoba zna dobro odvagnuti i mjeriti riječi. Misli što će reći. Ne dopušta da trenutak ljutnje uništi odnose i prijateljstva koja se kasnije teško mogu ponovno izgraditi. Osobito u obiteljskom životu, gdje su inhibicije smanjene, svi se izlažemo opasnosti da ne držimo napetosti, razdražljivosti i ljutnje pod kontrolom. Postoji vrijeme za govor i vrijeme za šutnju, ali i jedno i drugo zahtijeva pravu mjeru.

Ukrotiti, ako je potrebno, ali s razumijevanjem i empatijom

Rekao je uz to da ako umjerena osoba zna obuzdati svoju razdražljivost, to ne znači da ćemo je uvijek vidjeti mirnog i nasmijanog lica. Ponekad se trebamo rasrditi i riječ prijekora ponekad je zdravija od ljutite i kivne šutnje. Spomenuo je i slučajeve kada  umjerena osoba uspijeva zajedno držati krajnosti: afirmira apsolutna načela, zalagati se za nepromjenjive vrijednosti, ali i razumjeti ljude i pokazati empatiju prema njima.

Umjerenost se slaže s malenošću i blagošću

Dar koji resi umjerenog čovjeka je, dakle, ravnoteža, ta osobina koliko dragocjena koliko i rijetka. Naime, sve u našem svijetu nas tjera u neumjerenost. Umjerenost se, međutim, dobro slaže s evanđeoskim stavovima kao što su malenost, diskretnost, skrovitost, krotkost. Onaj tko je umjeren cijeni poštovanje drugih, ali to za njega nije jedini kriterij svakog djela i svake riječi. Osjetljiv je, zna zaplakati i ne srami se toga, ali ne sažalijeva samoga sebe. Kad je poražen ponovno ustane; kad pobjeđuje zna se vratiti svom uobičajenom životu u skrovitosti. Ne traži odobravanja, no, zna da treba druge.

Umjerenost daje – zaključio je Papa - da bolje uživamo u životnim dobrima: zajedničkom blagovanju, nježnosti određenih prijateljstava, povjerljivosti s mudrim ljudima i zadivljenosti nad ljepotom stvorenog svijeta. I u molitvi je zavapio Gospodinu da nam podari dar zrelosti, zrelosti u osjećajima, i zrelosti društvenosti kako bismo živjeli krepost umjerenosti.

Mučenje je neljudsko

Na samome kraju u sklopu pozdrava vjernicima talijanskog govornog područja – kada u pravilu Sveti Otac upućuje apele svijetu - ovoga je puta zastao nad stanovništvom koje je pogodio rat, izričito u Svetoj zemlji, Palestini, Izraelu i mučeničkoj Ukrajini, a zavapio je i za oslobođenjem ratnih zarobljenika koji prolaze posebno tešku ljudsku patnju:

Neka Gospodin probudi spremnost da ih se sve pusti na slobodu. A kad smo kod zarobljenika padaju mi na pamet oni koji su mučeni. Mučenje zarobljenika je nešto jako brutalno, neljudsko. Mislimo na mnoga mučenja koja ranjavaju dostojanstvo osobe i mnoge koji su izloženi mučenjima. Neka Gospodin bude svima na pomoći i sve blagoslovi.

 


Tekst: Vatican News - an

Foto: Pixabay

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.