MG 9682

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Bijelu nedjelju, 7. travnja, na prvu godišnjicu posvete, svečano misno slavlje u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom. Koncelebrirali su domaći župnik Hrvoje Zovko i p. Jure Vranjić.

Uz brojne domaće vjernike za koje je crkva bila premala da bi svi stali u nju slavlju je nazočio i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec, predstavnici Zagrebačke županije te susjednih gradova i općina kao i predstavnici brojnih udruga, vatrogasci i članovi kulturno umjetničkih društava.

Prije mise biskup je ispred Pastoralnog centra „Stjepan Povoljnjak“ blagoslovio novo misno ruho te na početku mise i nove klupe u crkvi, a tijekom mise krstio je i Josipa, četvrto dijete u obitelji Maria i Katarine Grđan.

Čestitavši okupljenima svetkovinu posvete župne crkve biskup je istaknuo kako je ovo danas četverostruko slavlje. Uz obljetnicu posvete crkve slavi se i svetkovina Božjeg milosrđa, Bijela nedjelja, te krštenje djeteta.

Osvrnuvši se na svetkovinu posvete crkve biskup je rekao kako je to prije svega dan zahvalnosti Bogu i ljudima zbog ove nove crkve, u čiju su se obnovu ugradili mnogi dobri ljudi i ustanove te mnogo znoja i ljubavi. „Pred očima imamo lijepu crkvu koja je zapravo simbol našeg crkvenog zajedništva, naše duhovne zajednice. Ona je mjesto susreta s Bogom. Zato je ona nama sveta i biskup ju posvećuje kao što je to bilo kod vas prošle godine na Bijelu nedjelju. Pomazuju se oltar i zidovi da bi se moglo reći da je crkva posvećena, a to znači pozvana na svetost. Ta Crkva, to smo mi. Mi smo pozvani na tu svetost da svjedočimo da je Bog među nama i da se možemo dičiti s time da smo njegova zajednica. Kao što se vidi izdaleka, ova župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom, tako se treba vidjeti svako od nas kao grad na Gori koji se ne može i ne smije sakriti, kako je rekao Isus, da bismo slavili Boga koji je na nebesima“.

MG 9509 980x653

Dotaknuvši se i Nedjelje Božjeg milosrđa, biskup je podsjetio kako ju je ustanovio papa Ivan Pavao II. 2002. godine „On je prije 24 godine proglasio sestru Faustinu Kowalsku svetom, a upravo je ona najzaslužnija što je proširena ta pobožnost Božjem milosrđu posljednjih godina. Ona je imala mistične susrete s Kristom koji joj je povjerio zadaću da širi pobožnost Božjem milosrđu jer je Bog onaj koji ljudima prašta njihove grijehe i koji nas neprestano prima u svoj zagrljaj. I sam papa došao je do spoznaje da je to potrebno jer danas ima previše grijeha i mnogo je krivih lutanja. Zato je potrebno moliti Boga da nam bude milosrdan i da nam se smiluje. Doista, kuda ide danas ovaj ludi svijet? Ono čega se pametan stidi to se promovira i potiče, nemoralno i perverzno želi se učiniti normalnim. Mi zato moramo biti hrabri i moliti Boga da nam se smiluje za sve te grijehe i zablude i da krenmo pravim putem naprijed. Jer, ako ćemo ići tim putovima modernih ideologija, onda ćemo propasti“, upozorio je biskup.

Na kraju progovorivši o pročitanom Evanđelju i susretu sv. Tome apostola s uskrslim Isusom, biskup je istaknuo: „Čuli smo kako Tome nije bilo na dan uskrsnuća Gospodnjeg, kada se on ukazao svojim apostolima. On zato nije htio povjerovati u to dok sam ne vidi i ne uvjeri se. Zato je u nedjelju poslije Uskrsa, Isus ponovno došao među svoje apostole i rekao im: Mir vama! Najprije se obratio upravo apostolu Tomi: Stavi svoj prst u moje rane, i ne budi nevjeran nego vjeran. Mnogi ističu kako je Tomina nevjera bila veoma važna za prvu zajednicu kršćana, ali i za nas, jer on se uvjerio, želio je vjerovati ali je tražio osobno iskustvo. Tko traži, nalazi, rekao je Gospodin. To je i za nas važno jer i nama je potrebno ne samo vjerovati drugima, koji su svjedoci, nego i sami doživjeti ono što je bit naše vjere, a to je susret s Bogom. Tu možemo vidjeti i taj ritam prvih susreta, koji su započeli od samoga Krista uskrsnuloga i traju do danas, da se na dan njegova uskrsnuća zajednica okuplja. I ove nedjelje on je tu među nama, makar nevidljiv za oči ovog svijeta, ali vidljiv za oči naše duše i naše vjere. On dolazi i dva puta govori: Mir s vama. Evo, to je taj mir koga svi mi trebamo. Mir je to koji neće doći u naša srca ako će u njima biti grijeh i zato je potrebno da taj mir bude u čistoći duše i srca, a to nam Gospodin omogućava svojom pobjedom nad grijehom i smrću“, zaključio je biskup.

Na kraju slavlja okupljene je pozdravio i župnik Zovko zahvalivši se svima onima koji su pomogli u organizaciji ovog slavlja.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.