n2404 Lapad misa UP 16 1024x576

Osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji sudjelovale su u većem broju na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja na župnoj misi u župi sv. Mihajla u Dubrovniku. Misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović u suslavlju sa župnikom don Robertom Ćibarićem.

„Sve ove protekle dane smo intenzivno pratili Gospodina“, kazao je uvodno biskup, „a sada kad je uskrsnuo – što ćemo sad. Treba poći u Galileju, treba poći ispunjavati poslanje.“ Posebno je pozdravio osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i članove njihovih obitelji koji su se okupili na misi.

Govoreći o evangelizaciji biskup je u propovijedi kazao kako će se u vazmenom vremenu u liturgiji čitati Djela apostolska o životu prve Crkve odnosno o povijesti širenja radosne vijesti o Isusu Kristu. Naglasio je ‘pokretljivost’ nakon uskrsnuća.

Tumačeći evanđeoski ulomak biskup Glasnović je istaknuo kako su strah i zadivljenost ispunile žene koje su došle na Isusov grob. Žene su bile posebne svjedokinje cijelog križnog puta, raspeća i smrti, podsjetio je. Dok su Isusa svi napustili, izuzev Ivana, one su ostale do kraja, htjele su mu biti blizu. Žene su iskusile Božji doticaj i radi toga nisu ostale kod groba, nego su žurno otrčale Isusovim učenicima. Govoreći o tim događajima biskup Glasnović je istaknuo kako mi često imamo svoj plan koji može biti dobar, ali Bog ima plan koji je bolji. Često se griješi u tome što se želi ispunjavati svoja volja, a ne Božja.

„Otac najbolje zna cilj i svrhu našeg života, on najbolje zna ono što je za nas dobro i spasenjsko“, poručio je te na primjeru opisao kako Bog uvijek ugodno iznenađuje.

Pozvani smo na Božji poziv odgovoriti vjerom, nastavio je dubrovački biskup, pozvani smo susresti Isusa i u teškoćama, posebno u svakodnevici. Aktualizirajući pitanje našeg poslanja dubrovački biskup se poslužio evanđeoskom slikom i upitao: A gdje je naša Galileja? Poručio je kako je to „naš svakodnevni život“.

Među zazivima molitve vjernika molilo se također za obitelji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Župnik Ćibarić je na kraju zahvalio svima na sudjelovanju te naglasio kako se u posljednje vrijeme mise za osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, koje su se ranije slavile u posebnom terminu, slave na inkluzivni način odnosno uz sudjelovanje cijele župne zajednice te tako „svi zajedno slavimo Gospodina“. Pastoralna brige za obitelji osoba s invaliditetom i djecu s poteškoćama nastavit će se u narednom periodu organiziranjem radionica o čemu će svi biti na vrijeme obaviješteni.

Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Veselke Grebenar i uz pratnju Nena Ćorak.

Tekst i foto: Angelina Tadić

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.