Na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje 24. ožujka, misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Misa je počela okupljanjem puka u crkvi sv. Marije kod zadarskih benediktinki gdje je mons. Zgrablić blagoslovio maslinove grančice.


DSC 7215 1 800x463

U crkvi sv. Marije đakon Tin Vidov navijestio je Evanđelje po Marku. Potom su se nadbiskup i puk uputili u procesiji s maslinovim grančicama prema katedrali sv. Stošije gdje je pjevana Muka našeg Gospodina Isusa Krista po Marku. Muku su pjevali đakon Vidov, Zdenko Stipčević, katedralni župnik Josip Radojica Pinčić i Katedralni zbor sv. Stošije.

Na Cvjetnicu započinje Sveti Tjedan u kojem se predstavlja središnje otajstvo kršćanske vjere, rekao je nadbiskup, istaknuvši da je „Cvjetnica poput svečanih, velikih vrata kroz koja ulazimo u Veliki tjedan da bismo bili dionici bogatog duhovnog sadržaja koji nam on donosi“.

U Velikom tjednu „Isus je krenuo prema vrhuncu svoga života, svoga djela otkupljenja čovjeka i svijeta i ispunjenju Očeve volje. Isus je odlučno krenuo prema Jeruzalemu da ispuni Pismo, da izvrši sve ono što je unaprijed o njemu izrečeno, da izvrši sva Božja obećanja čovjeku, da ga razapnu na križu, prijestolju Božje ljubavi, s kojega će vladati kao Kralj – zauvijek. S križa će Isus privlačiti k sebi posrnulog čovjeka i cijelo čovječanstvo svih vremena, svih rasa i kultura, pozivajući sve na obraćenje, na prihvaćanje njegovog milosrđa i jasnog i snažnog poziva da prihvate i započnu proces otkupljenja koje je sadržano u čovjekovom odgovoru na bezuvjetnu i bezgraničnu Božju ljubav darovanu u križu Kristovu“, rekao je mons. Zgrablić.

 DSC 7278 1 800x515

Nadbiskup je podsjetio da je Isusov put prema Jeruzalemu, prema smrti i uskrsnuću, počeo u Jerihonu. „Na putu iz Jerihona, od slavnog ulaska u Jeruzalem Isusa prati ‘veliko mnoštvo’. Na tom putu evanđelist Marko opisuje susret Isusa i slijepog prosjaka Bartimeja koji prosi pokraj puta. Bartimej, čuvši da Isus prolazi tim putem, ne nastavlja s prosjačenjem milostinje od mnoštva prolaznika kako bi osigurao sredstva za svoju egzistenciju, nego stane glasno vikati: „Sine Davidov, Isuse, smiluj mi se!“. Prolaznici pokušavaju utišati prosjaka, ali uzalud. Bartimej viče sve dok ga Isus ne pozive k sebi. „Što hoćeš da ti učinim?“, pita Isus prosjaka. Slijepac Bartimej, pun vjere i povjerenja prema Učitelju, izgovara ono što je najveća želja njegovog srca: „Učitelju moj, da progledam!“. Isus mu odgovara: „Idi, vjera te tvoja spasila!“. Vjera koja nas je okupila na spomen Isusove muke i krik naših duša koje Isusu vapi u želji da ‘progledamo’, da se ostvare duboke čežnje našega bića, neka i za nas bude spasonosna“, poručio je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je potaknuo da „i mi poput slijepca Bartimeja vapijemo Isusu da se i nama smiluje, da nam otvori ‘oči srca’ i Isusovim pogledom srca gledamo i ljubimo Oca nebeskoga, da Isusovim pogledom i srcem promatramo i prosuđujemo svakog čovjeka kojeg susrećemo na putu našeg života, da Isusovim srcem prihvaćamo cijeli svijet“. Činimo to s maslinovim grančicama u ruci „kao prosjaci mira, ljubavi i sreće, kao prosjaci bîti života, kao slijepci koji ne vide najveći životni dar koji je sadržan u Božjoj ljubavi darovanoj u Isusu, u njegovom krvavom znoju, u njegovim poniženjima, bičevanju, u njegovoj muci i smrti, njegovom križu i uskrsnuću“.

 DSC 7215 1 800x463

Na ulasku u Jeruzalem, klicanje naroda Isusu „Hosana! Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana u visinama!“ s palminim i maslinovim grančicama je „znak blagoslova koji sadrži ispunjenje Božjih obećanja koje je Bog dao Abrahamu i njegovom potomstvu. I mi Bogu istim riječima i u istom duhu izričemo naš blagoslov Bogu zato što je došao među nas, otkupio nas i vodi putem vječnosti i spasenja“, rekao je nadbiskup, istaknuvši da smo i mi pozvani biti blagoslov i slijediti Isusa koji nam nudi Božji blagoslov.

„Pozvani smo slijediti Isusa u dubini i istini našeg života. U Velikom Tjednu Gospodin obnavlja za nas najveće darove koje možemo zamisliti: daruje nam svoj život, za nas predaje svoje tijelo da se bičuje, trnjem je okrunjen, na križu razapet; otvara svoje srce; za nas prolijeva svu svoju krv; daruje nam cijelu svoju ljubav“, naglasio je mons. Zgrablić, potaknuvši da na taj neizmjerni dar odgovorimo na primjereni način: „darom samoga sebe, našeg života, našeg vremena, naše molitve. Moramo biti u suodnosu s Isusom koji trpi, umire i uskrisava za nas. Nije dovoljno da u ruci držimo maslinove grančice, već je potrebno da grančice masline pretvorimo u ‘trofeje ljubavi’, trofeje pobjede nad mržnjom, netrpeljivošću, nemirom, svađama, razmiricama, razdorima i svakim oblikom nemorala. Na nama je da u Velikom tjednu, koji je i slika našeg života, prihvatimo križ, to jest ljubav, kao princip i opredjeljenje našega života, kako bismo nasljedovali Krista u njegovom djelu otkupljenja“, potaknuo je nadbiskup Zgrablić.

Naglasivši da je važno da budemo „obučeni u Krista“, čuvajući krsnu milost po kojoj smo nakalemljeni na Krista, nadbiskup je rekao da smo „pozvani rasti u svetosti, to jest u ljubavi i time napredovati na putu života. Sveti tjedan snažno nas poziva da rastemo u ljubavi. Napredovati u ljubavi znači napredovati u svetosti, u zajedništvu s Bogom, na koje smo svi pozvani. Neka nam Veliki Tjedan podari snage da vršimo Božju volju koja se sastoji u svakom činu ljubavi, dobrote i prijateljstva, mira i jedinstva, da budemo dio Božjeg plana“, poručio je nadbiskup Zgrablić, zamolivši da nam na putu života pomogne zagovor Marije koja je prihvatila i vršila Božju volju.

Tekst i foto: I. G.

Izvor: Zadarska nadbiskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.