MG 7442

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u nedjelju, 17. ožujka u crkvi sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi, svečano misno slavlje tijekom kojeg je blagoslovio tu obnovljenu, u potresu teško oštećenu crkvu. Koncelebrirao je domaći župnik Ivica Šimunović, a slavlju su nazočili i predstavnici Ministarstva kulture i medija, izvođača radova, lokalnih vlasti, članovi kulturno umjetničkih društava s područja župe i vatrogasci.

Na početku homilije, biskup je izrazio veliku radost što je, tri godine nakon potresa, konačno završena konstrukcijska obnova ove crkve čija su vrata ponovno otvorena za slavlje bogoslužja, sakramenata i svetih misa. Zahvalio je Ministarstvu kulture i medija, a preko kojeg je i financirana obnova te izrazio nadu u skoro pokretanje druge faze radova na crkvi, tj. cjelovite obnove.

MG 7441

Govoreći o pročitanom Evanđelju po Ivanu, koje donosi prispodobu o pšeničnom zrnu koje, pavši na zemlju, umre da donese obilat rod, biskup je pojasnio kako je Isus tu mislio na sebe. „To je Isus govorio o sebi, prije svega, jer je znao što ga čeka. Znao je da je čovjekov život poput pšeničnog zrna koje se baca u zemlju da bi istrunulo i onda iz te smrti, tog sjemena, narastao novi plod s puno sjemenki. On je morao umrijeti da bi se rodio novi vječni život. Bilo je to vrijeme upravo prije Pashe, prije nego što su ga osudili i razapeli na križu. Čuli smo u Evanđelju kako je zagrmjelo i čuo se Božji glas, a Isus govori: Ovaj glas nije bio poradi mene, nego poradi vas. Sada je sud ovomu svijetu, sada će knez ovoga svijeta biti izbačen. A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi. Budimo i mi poput ovih Grka iz Evanđelja, željni vidjeti Isusa. Možda ga već poznajemo, ali svaka korizma posebno je sveto vrijeme za razmatranje muke i uskrsnuća Kristova, koje nas dublje uvodi u njegovo otajstvo, u njegov život i susret s njime. To je zapravo put kojim i mi trebamo ići. I mi kroz život nosimo svoje križeve, znamo da moramo proći kroz bolesti, nerazumijevanje, probleme pa i potres i svaka druga zla, ali da ćemo sve to nadvladati ako smo s Isusom. On nam obećava da ćemo sve to pobijediti i da ćemo doći u život vječni“, rekao je biskup te poručio kako i kada obnovimo sve kuće, crkve i druge zgrade, ostaje nam da obnavljamo i naše međuljudske odnose te da se prije svega i sami obnovimo u Duhu Svetomu.

MG 7517 min

Biskup je nadalje istaknuo kako je upravo korizma prikladno vrijeme za takvu obnovu. „To je vrijeme pokore, molitve, razmišljanja, ali i dobrih djela. U njoj smo posebno pozvani da čistimo svoju dušu, da nam Bog svojom milošću omogući da budemo bolji ljudi, da nas opet vrati u onaj savez koji smo sklopili s Bogom već na samom krštenju. Kada sam na početku prolazio i blagoslivljao zidove ove crkve, zapravo sam škropio vas te je to bila prilika da se sjetimo vlastitog krštenja i toga da smo postali djeca Božja. To krštenje je čas kada je Bog s nama sklopio novi savez. Čuli smo u prvom čitanju iz Knjige proroka Jeremije da je već u Starom zavjetu naviješteno da će Bog sklopiti novi savez sa svojim narodom. Prvi savez je onaj Mojsijev, kojeg je Bog sklopio s Mojsijem i židovskim narodom na gori Sinaju i spomen tog saveza je deset Božjih zapovijedi. Međutim, to je narod neprestano izigravao, sve je razvrgnuo i nije bio vjeran Bogu. Zato govori Gospodin kako će doći dani kada će on taj svoj savez obnoviti i ponovo ga sklopiti te ga upisati, ne u kamene ploče, nego u srca ljudi da ga čuvaju i da po njemu žive. To je Duh Sveti dan svima nama, koji je u našim srcima i koji nas čuva u ljubavi prema Bogu i ljudima“, rekao je biskup te pozvao okupljene na vjernost tom Savezu, svojoj vjeri i Crkvi.

Na kraju slavlja sve okupljene pozdravio je i župnik Šimunović zahvalivši prije svega, cijelom timu stručnjaka, koji su bili angažirani na obnovi, na zauzetosti i požrtvovnosti kako bi se u ovoj crkvi moglo i u narednim godinama i stoljećima slaviti Gospodina.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.