Po geslom „Isus ga pogleda i zavoli…“ (usp. Mk 10,21) održan je, u subotu 24. veljače u Župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, dekanatski susret ministranata Velikogoričko-odranskog dekanata.

Održan dekanatski susret ministranata Velikogoričko odranskog dekanata2024 1
Na susretu su sudjelovali ministranti župa Donja Lomnica, Šćitarjevo, Velika Gorica – Bl. Alojzije Stepinac, Navještenje BDM i sv. Petar i Pavao, Velika Mlaka i Vukovina.

Susret je započeo u pastoralnom centru Župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici pod vodstvom preč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a od prošle pastoralne godine obnaša i službu ravnatelja Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Susret je bio obilježen i upoznavanjem ministranata s misijama te njihovim mogućim angažmanom u misijskom pastoralu unutar svojih župnih zajednica. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz voditelja bila su i nekolicina mladih animatora iz župe domaćina.

Na susretu je sudjelovalo 108 ministranata: 4 predškolca, 91 osnovnoškolac, 9 ministranata srednjoškolaca i 4 studenta iz jedanaest župa Velikogoričko-odranskog dekanata. Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja susreta započele su igre upoznavanja. Po završetku uvodnih igara preč. Pavlaković predstavio je Međubiskupijsko sjemenište te je uslijedila kateheza o duhovnom pozivu koju je vodio đakon vlč. Filip Pranjić.

Druženje se nastavilo igrama i ministrantskim kvizom u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine. Dječaci sedmog i osmog razreda, njih desetorica, imali su i kratki susret s vlč. Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u Sjemeništu te ih pozvao na jedan od narednih „Vikenda u sjemeništu“ nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini. Također, ministrantice su pohodile redovničku zajednicu sestara Kraljice Svijeta čija se redovnička kuća nalazi uz pastoralni centar župe domaćina upoznavši tako rad i karizmu ovih sestara.

Održan dekanatski susret ministranata Velikogoričko odranskog dekanata2024 2

Po završetku prvog dijela susreta uslijedila je priprema za sakrament ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja kojeg su dijelili prisutni svećenici iz dekanata trajala je molitva Misijske krunice koju su animirali predstavnici ministranata uz pomoć animatora.

Vrhunac susreta bilo je misno slavlje u župnoj crkvi Navještenja BDM. Misno slavlje predvodio je preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s župnikom domaćinom i dekanom preč. Norbertom Ivanom Koprivcem. Đakonsku službu za vrijeme misnog slavlja vršili su vlč. Filip Pranjić i trajni đakon Đuro Matić, a liturgijsko pjevanje predvodili su župni animatori.

Na koncu misnog slavlja svi okupljeni izmolili su molitvu za uspjeh Susreta Hrvatske katoličke mladeži koji će se održati početkom mjeseca svibnja u Gospiću. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom sudionika. Po završetku svete mise uslijedio je ručak u organizaciji župe domaćina te podjela misijskih nagrada svim sudionicima koje su za tu prigodu pribavljene u suradnji s Nacionalnim uredom Papinskih misijskih djela u RH.

Tekst i foto: Nataša Čurić

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.