MG 5434

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine, pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita mons. Dražena Kutleše, svoju su Pedeset i devetu sjednicu održali u utorak 13. veljače 2024. u Sisku, u Biskupskome ordinarijatu Sisačke biskupije.

Na tome su zasjedanju, dan prije početka korizme, uz Nadbiskupa metropolita sudjelovali: mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Bože Radoš, biskup varaždinski, mons. Milan Stipić, vladika križevački i pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

U svojoj pozdravnoj riječi sisački biskup mons. Košić, kao domaćin susreta, najprije je zahvalio za očitovane mu čestitke prigodom 25. obljetnice njegova biskupskog ređenja, a među njima posebice za slavlje u Krašiću prije tjedan dana (6. veljače) u ozračju blizine svetačkoga primjera i zagovora bl. Alojzija Stepinca. Istaknuo je i dodatni razlog izbora toga datuma. Naime, na taj je dan 2010. on uveden u službu sisačkoga biskupa. Zatim je kratko izvijestio o tijeku obnove više od trideset crkvenih zgrada na području Biskupije stradalih u potresu 2020., napomenuvši da bi u ovoj godini trebalo biti dovršeno njih dvadesetak, dok su neki obnovljeni prostori, crkve i kapele već posvećeni ili blagoslovljeni. Osim materijalne obnove – podcrtao je biskup Vlado – Sisačka biskupija ulazi u korizmeno vrijeme s pastoralnim programom misija po određenim župama, kao i s otvaranjem zasjedanja Biskupijske sinode, u nakani da to zasjedanje bude zaključeno krajem mjeseca svibnja, dok bi Sinoda završila najesen ove godine.

Nadbiskup metropolit Dražen u svome je uvodu izrazio radost i zadovoljstvo zbog susreta u Sisku te biskupu Vladi još jedanput čestitao obljetnicu biskupstva. U najavi tema sjednice, kojima je u središtu rad zajedničkih ustanova, pozornost je usmjerio na brigu za vjernike koju te institucije promiču. Osim svijesti o važnosti Međubiskupijskih crkvenih sudova, potrebna je posebna osjetljivost u pristupanju pitanjima glede duhovnih zvanja, odgoja i školovanja pitomaca i kandidata za službe u Crkvi, o čemu se skrbe Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i Međubiskupijsko sjemenište. Nadbiskup je pozvao na podupiranje zauzetoga rada u tim ustanovama, na jačanje izgradnje svega što je dobro te na ohrabrivanje traženja poboljšanja u susretu s poteškoćama, jer se taj rad duboko tiče budućnosti života naše Crkve.

Djelovanje Međubiskupijskih crkvenih sudova (Međubiskupijski sud prvoga stupnja i Međubiskupijski prizivni sud) u svome je izvješću predstavio sudski vikar preč. g. Josip Šalković. Osvrnuo se na ranije dostavljene statističke podatke o raznim i višeslojnim poslovima kojima se Sudovi bave, istaknuvši posebno nesebičnost djelatnika u brizi za služenje vjernicima u njihovim potrebama. Tako je vrijedno spomenuti da je tijekom prošle godine ostvareno skoro osamsto pastoralnih susreta s osobama koje su trebale neku vrstu pomoći. U svim se segmentima rada traže načini olakšavanja procesa, pri čemu je posebna dragocjenost služba pravne pomoći, pri čemu Ured za davanje savjeta besplatno savjetuje vjernike u svrhu pokretanja parnice za proglašenje ništavosti ženidbe, za što je potrebna samo preporuka župnika. Profesor Šalković osvrnuo se i na učinkovitost rada Sudova: vidljivo je da se predmeti rješavaju unutar jedne godine, navodeći da razlozi dužega trajanja postupaka ne ovise o Sudovima. Dodirnuta su neka personalna i financijska pitanja, a biskupi su raspravljali i o izazovima koje donosi iduće razdoblje. Osim izražavanja zahvalnosti djelatnicima Sudova i donošenja odluka kojima se želi pospješiti funkcioniranje Sudova, biskupi su također odlučili da će u prosincu ove godine biti organiziran prigodan spomen na 25. obljetnicu uspostave Sudova.

O životu Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu izvijestio je vlč. g. Josip Đurin, odgojitelj, a prema pisanome Izvješću što ga je pripremio rektor, preč. g. Željko Faltak. Prikazana je zajednica od 65 bogoslova u godini 2023./2024., od kojih 47 iz Metropolije, dok su ostali iz većega broja nad/biskupija, ukupno čak 13. Predstavljena je zajednica odgojitelja, redovnice i djelatnici u Bogosloviji. Razmotreno je financijsko stanje i s njime povezani izazovi. Poseban je naglasak stavljen na odgojni tijek po godištima, na odgojna nastojanja, temeljenima na mjerodavnim dokumentima i na razvijanju odgojne sustavnosti. Biskupi se redovito odazivaju na pojedina slavlja u Bogosloviji, a imaju u vidu i mogući skori radni susret s odgojiteljima upravo u Nadbiskupskome bogoslovnom sjemeništu.

Preč. g. rektor Matija Pavlaković upoznao je biskupe sa sadašnjim okolnostima života Međubiskupijskoga sjemeništa. On je u svome Izvješću također predstavio svećenike koji djeluju u Sjemeništu, zatim zaposlenike, vanjske suradnike i one koji su honorarno prisutni u životu zajednice koja broji tek 15 sjemeništaraca. Naznačeni su neki od razloga smanjenja broja sjemeništaraca, a posebno se zadržalo na pristupu u radu i na vrijednim aktivnostima koje se ostvaruju. Odgoj se temelji na: suradnji s obiteljima, duhovnome životu, školskome programu, kršćanskim vrjednotama, radu s malom zajednicom, osobnome duhovnom iskustvu primjerenomu dobi i na upoznavanju s bogatim ponudama pastorala mladih. Biskupima su predstavljeni oblici promicanja duhovnih zvanja, kao što su: susreti za ministrante; ‘vikendi u Sjemeništu’, medijska prisutnost, susreti sa župnim zajednicama. Na kraju su biskupi razmotrili otvorena pitanja koja se tiču pogleda u budućnost, kako glede samoga života Sjemenišne zajednice tako i prostora na Šalati. Jasno je da sadašnje okolnosti ne treba gledati kroz prizmu nemogućnosti, nego kao novu priliku za prepoznavanje i za suradnju nošenu Gospodinovim nadahnućima.

Na kraju sjednice biskupi su utvrdili datume zajedničkih obveza i susreta u idućim mjesecima.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.