MG 2606

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u srijedu, 31. siječnja u župnoj crkvi Rođenja BDM u Maloj Subotici misu zadušnicu, a zatim na mjesnom groblju Benkovec i sprovodne obrede za pokojnog preč. Franju Horvata. Preč. Horvat bio je svećenik Sisačke biskupije, a preminuo je u petak, 26. siječnja u 92. godini života i 66. godini svećeništva u Svećeničkom domu u Zagrebu. Koncelebrirali su generalni vikar mons. Ivica Mađer, biskupski vikar i prepošt Stolnog kaptola sv. Križa mons. Marko Cvitkušić, ravnatelj Svećeničkog doma u Zagrebu mons. Juraj Jerneić, domaći župnik Tomislav Kos te tridesetak svećenika.

Uz obitelj pokojnika i domaće župljane od preč. Franje su se oprostili i župljani župe Topusko gdje je on proveo pedeset godina svog svećeničkog života.

U homiliji biskup je prenio izraze sućuti zagrebačkog nadbiskupa u miru kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše i varaždinskog biskupa Bože Radoša, poručivši kako je ispraćaj svakog svećenika prije svega zahvala Bogu za njegov život i poziv.

Osvrnuvši se na pročitano Evanđelje po Ivanu biskup je podsjetio kako ono govori o Euharistiji, o tome da je Isus, kruh živi koji je s neba sišao. „Mi znamo da bez svećenika nema Euharistije i slavlja svete mise, a bez Euharistije nema Crkve i obrnuto. U ovoj je crkvi prije 92 godine kršten naš pokojnik Franjo i ovdje je činio prve korake u svojoj vjeri. Bio je blizak svećenicima te je i sam dobio poziv i poželio ići tim putem, da bude pastir i da predvodi Crkvu Božju gdje ga Gospodin postavi. Kada je nakon škole i fakulteta bio zaređen za svećenika on je najveći broj svojih svećeničkih godina proveo upravo na području naše Sisačke biskupije. Prvo kao župnik u Divuši i Gvozdanskom, a zatim od 1961. godine sve do umirovljena 2011., dakle punih 50 godina, bio je župnik u Topuskom. Tu je dijelio dobro i zlo sa svojim vjernicima. Tu ga je nažalost zatekao i Domovinski rat koji ga je protjerao kao i njegove župljane, a posebno ga je pogodilo rušenje župne crkve. Kada se vratio, nakon rata, započeo je iznova graditi živu Crkvu i podizao je iz ruševina župnu crkvu Pohoda BDM u Topuskom. Tako je u svojoj revnosti i pobožnosti ustrajao do mirovine“, rekao je biskup dodavši kako ga pamti kao svećenika zauzetog za svoj poziv i vjeru.

Biskup se prisjetio kako je kao mladi svećenik 1990. godine osobno bio uveden u službu župnika Hrastovice upravo od strane preč. Horvata koji je u to vrijeme bio dekan. „Tu su nam se putevi uvijek križali i više smo se puta susretali. Tako sam jednom prilikom, nakon Domovinskog rata, doveo u Topusko goste iz Njemačke, a on nam je pokazao kip Krista iz groba koji je pronašao u spaljenoj crkvi. Jedna strana tog kipa bila je potpuno uništena, a druga sačuvana. On je plačući govorio o svemu što se dogodilo njegovoj župi i tom Isusu koji je preživio pustošenje, rat i palež. Vidjelo se da on to govori iz svoje duboke vjere i da je za njega to bilo čudo. Bogu je zahvaljivao na tom kipu, što je mu je ostala i srušena crkva i raspršena župna zajednica. Na kraju, on je zato i imao snage i volje te je okupio svoj narod i sagradio novu crkvu“, ustvrdio je biskup te na kraju zaključio kako je poruka odlaska ovog svećenika u vječni život da se isplati i da je lijepo živjeti za Crkvu, Boga i bližnje.

Nakon popričesne molitve u ime Stolnog kaptola sv. Križa od pokojnika se oprostio prepošt Cvitkušić, u ime župe Topusko župnik fra Ante Peran i pastoralna vijećnica Đurđa Kovačević te u ime Svećeničkog doma u Zagrebu ravnatelj Jerneić.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.