220125 TPT2022 1

1. Danas smo u dvoranama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, a neki su s nama, zbog posebnih okolnosti koje živimo, povezani i na daljinu, okupljeni na 62. Teološko-pastoralnom tjednu, koji ove godine obrađuje temu: Preobrazba svećeništva u promjeni epohe.

Sada već davne 1961. godine, na inicijativu tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera, održan je prvi tjedan za svećenike. Naime, u mjesecima neposredne pripreme Drugog vatikanskog koncila, nadbiskup Šeper, kao veliki kancelar Katoličkog bogoslovnog fakulteta, potaknuo je profesore Fakulteta da organiziraju i održavaju teološko-pastoralne seminare ili tjedne na kojima bi se prezbiteri mogli teološko i pastoralno usavršavati. Bilo je to u vremenu komunističke vladavine.

Od tada do danas je naša nacionalna institucija Teološko-pastoralnog tjedna u Zagrebu u službi permanentnoga obrazovanja, prvotno uglavnom svećenika, ali se ubrzo proširila i na druge članove Božjega naroda. Ta je Institucija bila i ostaje promicatelj nauka i duha Drugoga vatikanskog koncila. Ona je uvelike doprinijela u prihvaćanju, usvajanju i provođenju koncilske obnove naše Crkve. Zaslužna je za prihvaćanje i provedbu koncilskih smjernica u našoj Crkvi. Zahvaljujući i njoj smijemo ustvrditi da u nas nije došlo do izrazitijih zastranjenje u provedbi Koncila, ni na liturgijskom, ni pastoralnom, niti teološkom području.

Teološko-pastoralni tjedan u Zagrebu postao je, danas bismo mogli reći, instrument za koncilski sinodalni put. U dopisu našem Fakultetu, od 5. studenoga 1959. godine, kojim inicira svećeničke tečajeve, nadbiskup Franjo Šeper piše: „Već sam više puta pomišljao na to da bi bilo potrebno omogućiti našem pastoralnom kleru da osvježi i upotpuni svoje teološko znanje. Teološka znanost napreduje, dolaze novi problemi, iznalaze se nova rješenja, Rim daje nove smjernice“. I naš Teološko-pastoralni tjedan želi biti duboko ukorijenjen u svoju baštinu, koja je usmjerena k napretku, uočava probleme, traži rješenja i uvijek otvorena za smjernice iz Rima.

2. Papa Franjo govori o novoj etapi crkvenog poslanja što proizlazi iz radosnog susreta s Isusom i naviještanja Isusovog evanđelja. To je, prema papi Franji, Crkva „koja izlazi“ i koja je pozvana donijeti odgovore na aktualna pitanja čovjeka koji ne proživljava samo epohu promjena nego pravu pravcatu promjenu epohe, obilježenu složenom antropološkom i socio-okolišnom krizom. Takva kriza traži promjenu modela globalnog razvoja i redefiniranje našeg shvaćanja napretka. Stoga, naglašava Sveti Otac, kako danas postoji potreba za istinskom evanđeoskom hermeneutikom radi boljeg razumijevanja života, svijeta i ljudi. Postoji potreba za duhovnim ozračjem istraživanja i za sigurnošću koja se temelji na istinama razuma i vjere (usp. Papa Franjo, Veritatis gaudium – Radost istine, 3).

Znakovito je da se u drugoj polovici veljače ove godine održava u Rimu, pod pokroviteljstvom pape Franje, međunarodni teološki simpozij o svećeništvu, pod ambicioznim naslovom „Za jednu fundamentalnu teologiju svećeništva“. Svećeništvo je datost i dar Crkvi i u Crkvi. Velesvećenik Isus Krist je jedini temelj svećeništva u Crkvi i On povezuje opće svećeništvo krštenika i ministerijalno hijerarhijsko svećeništvo biskupa i prezbitera. Opće i ministerijalno svećeništvo organski su međusobno usmjereni i povezani u Kristovom otajstvenom tijelu.

3. Želim da i ovaj naš Teološko-pastoralni tjedan s jedne strane pruži potreban doprinos kvasca, soli i svijetla evanđelja Isusa Krista i žive Tradicije Crkve i tako bolje osvijetli dar svećeništva u Crkvi, a s druge strane da nam bude od pomoći da bolje sagledamo onu naslagu povijesti koju je, u promjeni epohe, potrebno mijenjati. Želim da sveukupno razmatramo zadatak koji nam je dan, jer smo svi dionici Kristova svećeništva. U pitanju je pozvanost svih članova Crkve, u pitanju je naša obnova vjere u vodstvo Duha Svetoga, u prisutnost Isusa Krista koji odabire i poziva u službu.

Stoga neka i s ovog skupa odjekne poziv zahvalnosti zaslužnim svećenicima i svim Kristovim vjernicima koji odano vrše službu u svetom Božjem narodu. Neka ovaj skup bude poticaj i ohrabrenje našim mladim vjernicima koji su prepoznali Kristov poziv i žele svoj život posvetiti nasljedujući Isusa, služeći braći i sestrama. Molimo Božje milosrđe i za propuste, pogreške i sablazni članova Crkve. Neka Duh Sveti osnaži Crkvu, koja se želi očistiti i osloboditi od svega što joj priječi u autentičnom navještaju Isusova evanđelja.

Papa Franjo u vremenu promjene epohe upućuje cijelu Crkvu u 'Sinodu o sinodalnosti'. Naglašava tri uporišta u sinodalnom hodu: zajedništvo, učestvovanje i poslanje. Neka te karakteristike označe i naše sudjelovanje u ovom Tjednu, ali neka i osnaže participaciju sviju nas u svećeništvu Isusa Krist, bilo općeg, bilo i hijerarhijskog, jer svatko od nas ima posebno poslanje i životnu ulogu koja nam je dana radi širenja nebeskoga kraljevstva.

Želeći svima dobrodošlicu, od srca zahvaljujem organizatoru, našem Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s veleučenim dekanom prof. dr. Josipom Šimunovićem, zatim predavačima i svim sudionicima 62. Teološko-pastoralnog tjedna. Preporučujem vas zagovoru Presvete Bogorodice Marije i blaženog Alojzija Stepinca, koji je bio i ostao proročki znak za Crkvu i hrvatski narod. Sa Stepinčevim pouzdanjem, uz cijenu trpljenja, vršimo svoje dužnosti na mjestima što nam ih je Providnost povjerila, u nadi da Božja pomoć neće izostati.

Tekst i foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2019
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.