Svalina 678x381


Srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina uputio je svoju božićnu poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

Draga braćo svećenici, drage sestre redovnice, draga sestre i braćo!

Pripravljamo se za proslavu rođenja Sina Božjega. Onoga koji među nas dolazi kao novorođenče, kao jedan od nas, rođen u tek jednostavnoj špilji i daleko od svoga zavičaja. Dijete koje svoj zemaljski život započinje u velikoj neizvjesnosti. Društvene, ali i osobne okolnosti u kojima je rođen bile su dramatične, tako slično našem vremenu, a ipak, Njegov dolazak označio je novo doba, početak boljega svijeta. U dubini svoga srca, zapitajmo se kakav smisao i kakvu poruku prepoznajem za mene danas, osobno i kao zajednica, u tom veličanstvenom i jedinstvenom događaju koji je zauvijek obilježio i promijenio ljudsku povijest?

U svetkovini Božića slavimo dolazak Boga na zemlju. Malen i neznatan, tako ovisan o tuđoj pomoći, tuđoj dobroti, a opet tako velik jer u ljudima od svoga prvoga zemaljskog daha potiče ono najbolje: otvorene oči – da bismo i u nepravdama ovoga svijeta znali prepoznati Božju ljubav i dobrotu; otvoren um – da bismo mogli razmisliti što možemo činiti kako bismo ispravili ili barem umanjili nepravdu; te otvorene ruke – kako bismo pokazali i živjeli djelotvornu kršćansku ljubav svim ljudima i svemu stvorenju.

Tako po Isusu Kristu, Sinu Božjem, rođenom od Djevice Marije, u svijetu sjaje dobrostivost i čovjekoljublje, kao znak nade i zalog bolje budućnosti. Po njegovu dolasku spoznajemo da je svaki od nas Bogu mio. Štoviše, Bog me voli! Jedino iz spoznaje i iskustva te Ljubavi Ljubljenoga (Sina), izvire istinska božićna radost i veselje, kršćanska dobrota i pravi i duboki mir!

Kada u srcu oćutimo taj mir i ljubav, oni se spontano žele darivati drugima. Ljubav se ne može ograničiti niti sakriti, i ima smisla jedino u darivanju sebe, dijeljenju, u Drugome. Tako i mi danas, kao Marija i Josip, i u našim obiteljima brižno i nježno, poštujući dostojanstvo svakog života i svake osobe, svega stvorenog što nam je povjereno na čuvanje za generacije koje dolaze, trebamo biti blagoslov jedni drugima, nositelji nade i širitelji dobra! Naše spasenje i posvećenje ovisi o tome jesmo li u svojem srcu našli mjesto za (dijete) Isusa. Tako i svi mi, premda „malo stado“, kako je Isus nazivao svoje učenike i nasljedovatelje, svojom ustrajnošću i vjernošću svjedočimo da je On živ i prisutan u svijetu i danas, i to u našoj svakodnevici.

Stojeći i sam ponizno pred tim Otajstvom, nadam se i molim da ću kao novi član ove zajednice Kristovih vjernika u Srijemu, povjerenu mi pastirsku službu uz vašu pomoć i molitvu, te u zajedništvu s biskupom Đurom, vršiti na način da znamo prepoznati izazove vremena i zajednički na njih odgovarati, prepoznajući od Boga nam dane prilike i mogućnosti, te uvijek imajući na srcu dobro svih vjernika – Crkve, kao i svakog pojedinca u našem društvu.

Sestre i braćo, otvorimo vrata srca! Dopustimo Kristu da se po našoj djelatnoj ljubavi i služenju potrebitima trajno rađa u nama i našim bližnjima. Tako ćemo uvijek u našem društvu biti prepoznatljivi kao sol zemlje i svjetlo svijeta, te živo svjedočanstvo Božje brige i ljubavi za svakoga čovjeka. Čuvajmo i njegujmo iskreno zajedništvo u našim obiteljima, u našim vjerničkim zajednicama i društvu u kojem živimo.

U zajedništvu s mons. Đurom Gašparovićem, srijemskim biskupom, želim vam sretan i blagoslovljen Božić!

+ Fabijan Svalina, biskup koadjutor srijemski

 

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba
17:00 Izazovi – tema: Jesenske aktivnosti pokreta „Hrvatska za život“; gošća: Petra Milković; ur. i vod.: Slavica Janković
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.